sobota 13. října 2012

Jak si vybrat parfém?

Spousta žen si už svůj parfém vybrala, spousta žen tápe, neustále hledá a nemůže najít vůni, která by byla pro ni tou nejvoňavější, splynula s ní.

Přiznám se, že i já stále hledám vůni, která by byla pro mě poznávacím znamením, láskou na celý život. Pár svých favoritů mám, ale i tak stále zkouším nové a nové parfémy, dokud nenajdu tu jednu vůni, která mě bude charakterizovat a bude pro mě typická.

A jak tedy postupovat při výběru parfému? Pátrala jsem v časopisech, na internetu a sestavila toto desatero výběru parfému.

zdroj: www.weheartit.com

1. Stanovte si cenový limit
Nejenže každá z nás si nemůže dovolit parfém třeba za 3 000 Kč, ale stanovením rozpočtu na nákup parfému taktéž zúžíte výběr a zároveň stanovíte místo nákupu parfému. Pokud sháníte opravdu levnou vůni, tak zavítejte do drogerie, kde se dá vůně koupit třeba i za 200 Kč. Ale určitě se nebude jednat o parfém, ale spíše parfémovanou vodu, toaletní vodu... Pokud jste ochotny do vůně investovat větší obnos, tak se vydejte do parfumerie. To ale neznamená, že zde musíte parfém koupit. Mnoho z Vás (i já) to určitě dělá tak, že si jde vůni očichat do obchodu a následně si ji zakoupí přes internet, kde se dá parfém pořídit klidně i o pár stovek levněji. Levný parfém zakoupený přes internet má stejnou hodnotu a kvalitu, jako ten z parfumerie. Nezapomeňte, že v parfumerii platíte za zaměstnance, za nájem prodejny, mnohdy i za dárek, který se tváří, že je k dané vůni zdarma... Taktéž se dá ušetřit nákupem tzv. testerů. Není to nic jiného, než ten stejný parfém v totoženém flakonu, akorát není např. v designové papírové krabičce, ale jen v bílém obalu, nebo nemá víčko. Testery jsou vhodné pro vlastní potřebu, jako dárek kamarádce/mamce bych určitě tester nevolila.

2. Vyberte si kategorii vůní
Kategorií je myšleno rozdělení vůní na citrusové, květinové, kořeněné, dřevité...Tímto krokem je výběr vhodných kandidátů opět zúžen. Někdo má rád sladké květinové vůně, jinému zase voní těžké orientální, někdo dá přednost svěží vůni.

3. Vůni vybírejte i podle ročního období/příležitosti
Taktéž záleží na tom, pro jaké roční období vůni hledáte. V nadcházejících podzimních/zimních dnech volíme vůně spíše orientální, zemité. Naopak na léto vybíráme vůně lehké, svěží, citrusové nebo květinové. Dalším dělícím prvkem při výběru může být příležitost, ke které vůni vybíráme. Hledáte parfém na nějakou slavnostní příležitost? Tak sáhněte po intenzivní kořeněné vůní. Je libo parfém na běžné nošení? V tomto případě určitě zvolíte svěží lehkou vůní, která nebude tak intenzivní a nebude Vás z ní bolet hlava.

zdroj: www.weheartit.com

4. Intenzita vůně
Vůně jsou rozděleny taktéž podle procenta kompozice v koncentrovaném líhu. Platí, že čím vyšší procento, tím je vůně intenzivnější a déle vydrží vonět na kůži. A jakéže je to rozdělení? Nejsilnější je parfém (Parfum), který obsahuje 15 až 30% kompozice. Parfémová voda (Eau de Parfum) má 8 až 15 %, toaletní voda (Eau De Toilette) 4 až 8 %. Nejslabší intenzitu má kolínská voda (Eau de Cologne), která obsahuje 3 až 5% kompozice ve zředěném líhu. Lze říci, že na běžné nošení si postačíme s toaletkou, na večer je vhodnější parfém. Ale samozřejmě záleží na každém. Já mám raději parfémy nebo parfémové vody, protože vůni nemusím tak často obnovovat a tím pádem s sebou tahat flakonek v kabelce. Zde platí přímá úměra, čím je vyšší koncentrace, tím je taktéž vyšší cena.

5. Co Vám voní na kamarádce nemusí být to pravé pro Vás
Učarovala Vás vůně, jakou voní Vaše kamarádka? Tak pozor! Že Vám voní na kamarádce ještě neznamená, že stejně bude vonět i na Vás. Každý člověk má totiž svou osobní vůni, která závisí na jeho pokožce, stravě a způsobu života. Vlivem tělesného pachu totiž stejný parfém voní na každém jinak.

6. Ráno vyberete nejlépe
Tím, že zákazníci zkoušejí v parfumériích testery vůní, se během dne na prodejně vytvoří jakýsi voňavý opar, který nás mate při výběru. Proto bychom do parfumérií měly chodit co nejdříve, dokud je vzduch "čistý". Dalším důvodem proč navštívit parfumerii již ráno je to, že naše smysly ještě nejsou zmatené, protože toho od rána zatím tolik necítily, než kdybychom šly vybírat večer.

zdroj: www.weheartit.com

7. Zkoušejte, zkoušejte a zkoušejte
 Až vyrazíte do parfumerie očichávat a hledat tu pravou vůni, tak za žádnou cenu nepřičichávejte pouze k flakonu, protože by jste nejdříve mohly cítit jen vůni s alkoholem, což není vůně skutečná, ta se rozvine až po stříknutí. Vámi vybrané favority vyzkoušejte na papírový proužek. Ty, které projdou Vaším výběrem dále vyzkoušejte i na kůži, protože co voní na papíře vůbec nemusí vonět ve spojení s Vaší pokožkou. Nejlepším místem, kde vůni nastříkat je zápěstí. Po aplikaci vyčkejte tak 20 sekund, než se vůně rozmělní a vypaří se alkohol. Netestujte více vůní najednou, špatně se pak od sebe rozeznávají. Mezi očicháváním jednotlivých vůní je vhodné přivonět si k zrnkové kávě, která bývá v dózách u regálů snad v každé parfumerii.

8. Pravidlo tří
Zkoušení a hledání Vašeho parfému je běh na dlouhou trať. Protože během jedné návštěvy parfumerie bychom měly očichat maximálně tři vůně. Čich je smysl, který se brzy unaví a místo dobře vybrané vůně bychom si mohly domů odnést pouze bolehlav.

9. Důkladné očichání
Máme po návštěvě parfumerie, vybraly jsme si dvě, tři vůně, které prošly naším uzším výběrem a tak jsem si je nastříkaly na tělo. K místu, kam jsme si námi vybraný parfém nastříkali, si přičichávejte i po několika hodinách. Vůně a její intenzita se totiž v průběhu hodin mění. Jedině tak poznáte, jestli Vám vůně voní i po několika hodinách a nebylo to jen prvotní opojení.

zdroj: www.weheartit.com

10. Buďte originální
Většina žen při výběru vůně hledá své favority u světoznámých značek. Přiznám se, že tak to dělám i já. Ale není od věci se podívat u méně profláklých značek, i tam najdete příjemné vůně a navíc budete originální. Nebo snad chcete vonět stejně jako ta žena, která sedí vedle Vás v tramvaji? Některé ikonické vůně už poznám při sebemenším očichání, protože jimi voní snad půlka populace:-D Taky si všimněte, že v některých parfumériích dávají ty nejznámější parfémy do polic v úrovni očí a ty méně známé jsou dole, proto není od věci se sklonit do dolního regálu, třeba tam leží poklad!


A co Vy, už jste našly toho pravého? Řeč je samozřejmě o parfému:-D

7 komentářů:

  1. skvělý článek! já abych se přiznala ten jediný pravý parfém nemám. pokaždé mi sedne něco jiného a pak ho používám strašně ráda, ale pak chci zkusit zase jiný.. :D

    teď mám zálusk na nějaký od Chloé, mám strašně ráda jejich styl vůní.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju. Chloé vůně mi taky moc voní, mám zálusk na Chloé Love:)

      Vymazat
  2. Wow, tomu říkám podrobné info. Většina věcí je pro mě nová, v parfémech se pravda moc nevyznám. Ale určitě to teď napravím:-)

    OdpovědětVymazat
  3. článek se moc povedl:) málokdy mi něco zavoní, ale nikdy mě nezklamou vůně, které prezentuje kate moss

    OdpovědětVymazat
  4. Na výběru vůně si člověk musí dát opravdu záležet... taky jsem podobný článek nedávno psala a myslím, že jsi to shrnula líp jak já :)

    GIVEAWAY

    OdpovědětVymazat
  5. Ten pravý parfm to asi ještě není, ale naprosto ji miluju (lolita lempicka). Neskutečně mi zlepšuje náladu, vydrží, pokaždé když ji cítím tak se prostě musím usmát a hrozně ráda ji fetuju z flakonku :D.

    OdpovědětVymazat
  6. Ahoj, moc hezky napsaný článek.Hodně slečen dnes touží po Chloe a já se musím přiznat, že mi teda moc nevoní, respektive mi v ní něco vadí.Stejný problém jsem měla s Eclat d Arpege, kterou mi koupil manžel k výročí naslepo(tehdy to byla ikonická vůně, masová),sice voněla krásně na papírku, na jiných lidech, ale na mně jaksi zhořkla a nemohla jsem ji vystát, tak jsem ji poslala dál.Mým oblíbencem jsou vlčí máky Kenzo a nejnověji Charriol EDT(bombonovka),na jejím základě jsem si na slepo na netu koupila i její 2 sestry Imperial Ruby a Tourmalinea ty mám také moc ráda(bohužel je parfumerky nenabízí, tak to jinak nešlo).Petra

    OdpovědětVymazat