sobota 18. února 2012

Trvanlivost kosmetiky

Můžeme se o pleť starat sebevíc, ale jakmile použijeme nějaký prošlý, rozteklý či zkažený výrobek, tak si můžeme přivodit přinejmenším ekzém. Jak dlouho který výrobek vydrží?


Pleťový krém
Zde platí, že čím více přírodních složek krém obsahuje, tím kratší má životnost, protože přírodní látky citlivěji reagují na světlo a vzduch, a tak se produkt rychleji kazí. Při aplikaci krému je velmi důležité dbát na to, aby jste měla čisté ruce, jinak do krému zanesete bakterie. Životnost krému prodloužíte i tím, že jej budete nanášet špachtlí, kterou po každém použití umyjete. Nebo si vybírejte krémy v tubách či dávkovacích obalech, které nepustí ke krému vzduch. Životnost krému je maximálně 12 měsíců po otevření.


Odličovací přípravky
Tím, že odličovací mléka a pleťové vody mají uzavřené lahvičky a nesahá se do nich, tak je bez obav můžete používat až 2 roky.


Parfém
Pokud používáte jeden parfém, tak jej nejspíš stihnete vypotřebovat dřív, než se zkazí. U parfému je důležité, aby zbytečně nebyl vystaven přímému slunci, protože paprsky mění jak jeho barvu, tak i vůni. Takže nejlepší je parfém skladovat ve tmě nebo ho mít v původním papírovém obalu. Že parfém dosloužil poznáte tedy tak, že buď změnil barvu a nebo z něj čpí alkohol.
Tip: Pokud vůně ráda střídáte a máte jich více načatých, tak raději kupujte menší flakónky. Sice vyjdou dráž než větší balení, ale ve výsledku se Vám to vyplatí více, než vyhodit půlku zkaženého velkého balení.


Rtěnka
Rtěnka je velmi odolná, vydrží Vám i několik let. Ovšem platí, že čím více je rtěnka mastnější, tím dříve se zkazí, protože jí hrozí žluknutí. Rtěnka vydrží zhruba 3 roky.



Lesk na rty
S leskem na rty je to horší, neboť pomocí pěnového či štětečkového aplikátoru se do výrobku zanáší bakterie a nečistoty. Jeho trvanlivost je zhruba 6 - 12 měsíců.


Řasenka
Čím častěji ji používáte, tím rychleji vysychá. Takže až Vám kartáček začne slepovat řasy k sobě, tak ji vyhoďte. Při denním používání řasenky tedy vydrží zhruba 3 - 6 měsíců. U řasenky je velmi důležité dodržovat její doporučovanou dobu životnosti, neboť Vám hrozí zánět spojivek.


Oční linky a tužka na oči
Hlavně u očních linek byste se měly řídit stejnou dobou životnosti jako u řasenky, tedy 3 - 6 měsíců, neboť Vám opět hrozí výše zmiňovaný zánět spojivek. Co se týče kajalových tužek na oči, tak tady je trvanlivost zhruba 30 měsíců. Pokud jste tužku dlouho nepoužívala a nezdá se Vám nijak zkažená, tak jí stačí pouze ořezat hrot a může ji dále používat.


Oční stíny
Suché a sypké stíny Vám vydrží roky. Uvádí se, že jsou v kondici minimálně po dobu 2 - 3 let. Signálem, že stíny už patří do koše je to, že už nemají takovou barvu jako dříve, jsou vybledlé, zatvrdlé, tvoří se v nich hrudky, drolí se a nebo jsou zvlhlé. U mastných stínů je trvanlivost nižší, zhruba 1 - 1,5 roku.



Pudr a tvářenka
Pudr Vám vydrží déle, pokud jej budete nanášet štětcem a ne aplikátorem. V pěnovém aplikátoru se totiž drží bakterie, které jsou tak neustále v kontaktu s pudrem. Samozřejmostí je, že jak aplikátor, tak štětec musíte pravidelně vymýt od zbytku líčidel. Pudr i tvářenka Vám vydrží až 30 měsíců. Výjimkou je krémová tvářenka, která má nižší trvanlivost, a to do 1 roku.



Make-up
Obaly make-upů většinou uvádí trvanlivost od otevření až 18 měsíců. Pokud Vám make-up začne již dříve měnit strukturu (např. zhoustne), můžete ho naředit denním krémem, ale určitě jej nepoužívejte, pokud vypršela doba životnosti.


Lak na nehty
Na obalech je většinou uvedena doba spotřeby mezi 24 až 30 měsíci po otevření. Spíš se Vám ale stane, že lak i před vypršením trvanlivosti zhoustne a budete jej muset vyhodit. Lak vždy před použitím protřepejte a pokud s ním jde lakovat nehty, je vše OK. Pokud je moc hustý, je čas jej vyhodit. Lak na nehty se tak "dožívá" zhruba 6 měsíců.



Co dělat, aby kosmetika vydržela co nejdéle v kondici?
  • před každou aplikací produktu pomocí prstů si důkladně umyjte ruce
  • pravidelně perte štětce a jiné aplikátory
  • pokud to lze, tak produkty chraňte před přímým sluncem a raději je skladujte v temnu a suchu
  • udržujte balení čistá, tzn. otírejte hrdlo make-upu, krému...
  • abyste neztratila přehled o tom, jak dlouho výrobek používáte, napište si na obal lihovým fixem datum načnutí výrobku a nebo na něj nalepte nálepku s touto poznámkou
  • kosmetiku si zásadně nepůjčujte mezi kamáradkami, aby nedošlo k přenosu bakterií a následné infekci (nejrizikovější jsou řasenky, rtěnky a deodoranty)
zdroj: www.weheartit.com



Jaké jsou Vaše tipy, jak si udržet kosmetiku v kondici? Stala se Vám nějaká nepříjemnost po použití prošlé kosmetiky?

6 komentářů:

  1. Skvělý článek! Moc se mi hodí/bude hodit :)

    OdpovědětVymazat
  2. velmi dobré a užitečné informace :) takže moje dvě řasenky letí už do koše..

    OdpovědětVymazat
  3. Například s těmi laky na nehty nesouhlasím, některé OPi laky mám už asi 5 let a pořád jsou perfektní, rozhodně nevydrží jen 6 měsíců a pokud lak zhoustne, není čas ho vyhodit, ale použít thinner a může se používat dál!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě záleží na kvalitě laku, já teda žádný dražší nevlastním, tak nemůžu porovnávat:) Už jdu googlit, co je to thinner:-D Díky za tip:)

      Vymazat
  4. Dikas, vse co sem chtela vedet!

    Thinner se prodava v DM drogerce, vzdy stoji spolu s lakama v takove ruzove lahvicce

    OdpovědětVymazat
  5. Opravdu moc hezký blog, dobrá práce, asi jdu follow-ovat:-)

    OdpovědětVymazat