pátek 13. prosince 2013

Kraków

Krásný páteční večer. Dnes bych Vám ukázala pár fotek z našeho jednodenního výletu do polského Krakówa, kam jsme se vydali minulou sobotu. Jeli jsme s malou místní cestovkou, půl osádky autobusu tvořila moje rodina, známí a přátelé:) Skvěle jsme si to užili, poznali nové město a jeho památky, prošli si tamní vánoční trhy.

Po příjezdu se nás ujala průvodkyně, se kterou jsme prošli některé, ty nejvýznamnější ze zdejších památek, neboť Kraków má více než 6 tisíc (!) historických objektů. První zastávkou byl vrch Wawel, na kterém se nachází Královský hrad a katedrála. Celý objekt dýchá neskutečnou atmosférou, hlavně uvnitř katedrály Vám spadne brada. Určitě doporučuji navštívit.


Poté následovala "procházka" městem, kdy jsme zastavovali na výklad u krakówských sakrálních staveb, univerzity... Až jsme došli na Rynek Główny, který je dle slov průvodkyně druhým největším náměstím v Evropě. Náměstí je opravdu rozlehlé, nachází se zde překrásný Mariánský kostel, tržnice Sukiennice, Radniční věž, kostel Svatého Vojtěcha a pomník spisovatele Adama Mickiewicze. Mariánský kostel je vskutku nevídanou stavbou, hlavně co se týče interiéru. Uvnitř tržnice Sukiennice je spousta stánků s místními suvenýry.


 Teď, před Vánoci jsou zde také vánoční trhy. Byli zde stánky s keramikou, vánočními ozdobami, sýry, suvenýry a hlavně jídlem a svařákem:) Hlavně svařák nám přišel velice vhod, protože ten den byla neuvěřitelná zzzzzima:)

Město jsme si prošli za bílého dne i po setmění, kdy mělo největší kouzlo, obzvlášť teď před Vánoci. V průběhu dne jsme také zavítali do blízkého nákupního centra Galeria, kde jsme prošli obchody a také si zašli na kafe. Před obchodem byly menší vánoční trhy a kluziště. V obchodním centru se mi velice líbila vánoční výzdoba. Sice bylo všude mnoho světýlek, výzdoba na každém rohu, ale líbilo se mi, že byla vcelku střídmá, žádné přeplácané ozdoby, které by hrály všemi barvami duhy:) Co se týče obchodů, tak na pár krámků zde byly totožné značky, které jsou již dostupné i u nás. Cenově se teď v Polsku nakupovat už moc nevyplatí.


Závěrem určitě musím zmínit krakówský obwarzanek, což je tradiční pečivo, které je tvaru kroužku a je sypané solí, mákem, semínky či sýrem. Toto pečivo se nejdříve vaří ve vroucí vodě a až potom se peče. Díky tomuto postupu má křupavou kůrku, ale uvnitř je pečivo vláčné. Koupíte jej téměř na každém rohu za cenu kolem 1,50 zlotých za kus. Je to vážně pochoutka, během dne jsem snědla čtyři kusy a domů si vezla dalších deset! Takže pokud budete někdy v Krakówě, tak určitě doporučuji vyzkoušet, je to vážně mňamka za pár kaček.



Taky jste letos byli/chystáte se do nějaké metropole na vánoční trhy? Přeji Vám pěkný víkend.

2 komentáře:

  1. WAW!V Krakowe som nebola ale vyzerá to nádherne!A bohužial som nebola na žiadnych vianočných trhoch(okrem tých čo sú u nás v meste)

    http://fashionnicki.blogspot.sk/

    OdpovědětVymazat
  2. To je krutý! Já jsem byla v Krakowě teďka ve čtvrtek! Byli jsme se školou v Osvětimy a druhý den v Krakowě :) Taky jsme byli na Wavelu, univerzitě! :) A to pečivo je fakt děsně dobrý! A ten sýr na trzích byl neskutečně dobrej! Město je fakt nádherný :) To je super, že jsem na tenhle článek narazila! :)

    OdpovědětVymazat