neděle 7. července 2013

Opalování a sluneční kosmetika


Sluneční paprsky naprosto vyzívají k tomu, abychom svou pokožku vystavily sluneční lázni. Slunce má blahodárné účinky nejen na naši pokožku, ale také mysl, ovšem ani se sluncem se to nesmí přehánět, neboť i tak pozitivní a životadárná věc jako Slunce může být doslova životu nebezpečná. Do jaké míry je tedy opalování prospěšné, jak nám škodí, jak se proti jeho nepříznivým účinkům chránit?

Bronzově opálená pokožka je pro mnoho lidí symbolem krásy a zdraví. Opalování je také do jisté míry zdraví prospěšné, neboť působením slunečního záření se v těle tvoří vitamin D a také má vliv na naši psychiku, zbavuje nás depresí a únavy. Pokud to ale s opalování přeženeme, tak nejenže pokožka předčasně stárne, je dehydrovaná a tvoří se na ní vrásky a pigmentové skvrny, ale také nám hrozí rakovina kůže.

Určení fototypu
Po jak dlouhou dobu tedy můžeme své tělo vystavovat slunečnímu záření, abychom si kůži nespálily? Existují různé typy pokožky, dělíme je na tzv. fototypy, které se liší reakcí na slunce a podle té určíme dobu sluneční expozice bez použití ochranných přípravků.

Fototyp I
Jde o citlivou pokožku, která na sluneční paprsky reaguje zrudnutím a málokdy zhnědne, naopak se většinou spálí. Lidé s tímto fototypem mají většinou velmi světlou, až průhlednou pokožku, zrzavé vlasy a pihy. Těmto osobám se doporučuje pobývat na slunci maximálně 10 minut bez sluneční ochrany.

Fototyp II
Světlá kůže, světlé vlasy. Kůže se opaluje dočervena, málokdy pigmentuje dohněda. Hranice spálení kůže bez ochrany se u těchto osob pohybuje v rozmezí 10 – 20 minut.

Fototyp III
Tento fototyp je někdy také označován jako normální typ. Lidé spadající do této skupiny mají středně světlou kůži, hnědé až tmavé vlasy. Kůže občas reaguje na slunce opálením dočervena, ale většinou pigmentuje dohněda. Hranice spálení kůže bez ochrany je 20 – 30 minut.

Fototyp IV
Lidé patřící do této skupiny jsou většinou označováni jako jižanské typy, mají přirozeně hnědou kůži a tmavé vlasy. Jejich pokožka reaguje na slunce zhnědnutí, zřídkakdy se spálí. Tyto osoby mohou bez sluneční ochrany pobývat na slunci až 45 minut.  


To, že nám kůže po sluneční expozici zhnědne je způsobeno tvorbou kožního barviva melaninu, který je přirozeným ochranným filtrem, jež je schopný pohltit některé složky slunečního záření. Čím menší schopnost tvorby melaninu má kůže, tím je větší riziko jejího poškození. Sluneční záření samo o sobě není škodlivé, pro naši kůži je nebezpečné UV záření. To obsahuje celkem tři složky (A, B C), a právě tyto paprsky pronikají do všech vrstev kůže.


Jak se tedy chránit?
Abychom se jen tak nespálily, abychom vůbec mohly pobývat na sluníčko, tak je nezbytné pokožku chránit. K tomu nám slouží ochranné prostředky proti slunečnímu záření. V dnešní době na trhu existuje skutečně nespočet přípravků sluneční kosmetiky – opalovací mléka, spreje, emulze, gely, pěny, oleje atd.. Ochranné prostředky můžeme rozdělit celkem na tři skupiny.

První skupinu představují ochranné prostředky typu opalovací krémy, spreje, oleje, mléka. K oblíbeným značkám patří Bioderma, Avéne, Garnier či Nivea.

zdroj: www.parfums.cz


Tyto produkty se liší nejen svou konzistencí, ale také SPF ochranou. Zkratka SPF znamená Sun Protection Factor, vždy je u této zkratky uvedeno i určité číslo (např. SPF 20), které značí stupeň ochrany před UV zářením po nanesení tohoto přípravku ve vrstvě o tloušťce 2 mg/cm2. Ať už si pořídíte opalovací krém s SPF 5 či SPF 50, ani v jednom případě není pokožka stoprocentně chráněna, neboť žádný přípravek nedokáže odfiltrovat veškeré ultrafialové záření a nemůže tak poskytnout úplnou ochranu. Nicméně vyšší SPF nám zajišťuje delší dobu ochrany při slunění, tedy krém s SPF 30 nám chrání před spálením sluncem jednou tolik, tedy déle než přípravek s SPF 15.
Abychom byly dostatečně chráněny, tak je také důležité množství přípravku, které naneseme na pokožku, průměrně velký člověk potřebuje na pokrytí celého těla přibližně 32 gramů přípravku, což je například téměř jedna šestina 200 ml balení opalovacího přípravku.
A jak tedy určit ten správný SPF vhodný právě pro nás? Stačí vydělit dobu délky našeho pobytu na slunci dobou, při které se při opalování bez ochrany naše pokožka nespálí do červena (hranice spálení kůže bez ochrany u jednotlivých fototypů). Například, chceme-li se opalovat dvě hodiny (120 minut) a naše kůže spadá pod fototyp II (minimální doba opalování bez spálení 10 minut), měly bychom použít přípravek s ochranným faktorem 12 (120/10 = 12). Nebo naopak, koupím-li si opalovací mléko s SPF 20 a jsem fototypem III, který se bez ochrany nespálí po dobu 20 minut, mohu na slunci po natření krému s takovýmto faktorem pobývat 400 minut, resp. více jak 6,5 hodiny (20*20 = 400). 
 I když dnes je většina opalovacích prostředků voděodolná, tak je potřeba nátěr během dne obnovovat, neboť krém se otírá do plavek, do ručníku… Nejvhodnější je se nakrémovat zhruba 30 minut před sluneční expozicí, aby se přípravek správně vstřebal a zaschnul. Ochrana proti slunci také zahrnuje používání slunečních brýlí, pokrývky hlavy.

Druhou skupinou jsou přípravky určené k péči po opalování, které mají sluncem namáhanou pokožku zklidnit a zregenerovat. Jedná se například o aloe vera gel, termální vodu, mléka po opalování a podobně, ze značek lze zmínit například Dermacol, Piz Buin, La Roche-Posay či Vichy. Také můžeme využít surovin z naší ledničky, již naše babičky věděly, že studený bílý tučný jogurt má blahodárné účinky na sluneční spáleniny.

zdroj: www.parfums.cz


Třetí skupinu tvoří tzv. podpůrné prostředky, které mají pokožku připravit na opalování, jakými jsou například tablety beta-karotenu, které vyrábí Bioderma nebo Innéov. Přírodní cestou můžete beta-karoten do svého těla dostat také konzumací mrkve či rajčat.


zdroj: www.parfums.cz


Desatero zdravého opalování
  1. Ochranné přípravky aplikujte zhruba 30 minut před pobytem na slunci, po každém vykoupání v moři, bazénu se opět nakrémujte.
  2. Kůži slunci vystavujte pozvolna, v menších dávkách a pobyt každý den pomalu prodlužujte.
  3. Natírejte se dostatečným množstvím přípravku, jen tak si zajistíte co nejvyšší ochranu. Tedy raději více přípravku, než méně.
  4. Potřeba je chránit nejen kůži, ale také pokožku hlavy a oči, noste tedy klobouky, šátky a sluneční brýle.
  5. Nevystavujte se nadměrně slunečnímu svitu v době jeho největší intenzity, tedy mezi 11. a 15. hodinou.
  6. Kůži dostatečně zavlažujte také zevnitř, nezapomínejte na dostatečný pitný režim, nejlépe pijte čistou vodu.
  7. Hlídejte si dobu maximálního pobytu na slunci, ochranu během dne obnovujte dalším natřením, aspoň jednou za dvě hodiny.
  8. Nezapomínejte ani na místa náchylná ke spálení, jako jsou nárty, nos, uši. Na obličej by měli přijít pouze přípravky určené k jeho ochraně. Kupte si tedy krém na opalování určený k ochraně obličeje, nikoliv tělový opalovací přípravek!
  9. V průběhu opalování ulevte pokožce tím, že po každém pobytu v bazénu či moři se opláchnete pod sprchou. Zbavíte se tak mořské soli či chlóru, které sluncem namáhanou pokožku zbytečně dráždí.
  10.  Bezprostředně po opalování důkladně smyjte zbytky opalovacích přípravků a naneste na pokožku celého těla krémy po opalování, aby se pokožka zklidnila a byly ji dodány potřebné regenerační látky obsažené v produktech. 

7 komentářů:

  1. By člověk nevěřil, jaký je pobyt na sluníčku věda a matematika :-) Až díky blogům jsem pochopila, že mega vysoký SPF neznamená, že se nikdy v životě neopálím, ale naopak že můžu být na sluníčku dýl. No jo... teď už čtu a vím :-)

    Jo a moc pěkný obsáhlý článek! :-)

    Bebe

    OdpovědětVymazat
  2. moc hezký článek! já jsem právě ten typ, který se snadno spálí (sice pak zhnědnu, ale bez toho spálení by to asi nešlo :D), takže už věřím jen lékárenským krémům :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já zatím experimentuji s těmi s drogérky, ale na příští rok bych si chtěla nakoupit přípravky právě z lékárny, když je všichni tak chválí (hlavně Biodermu).

      Vymazat
  3. Ahoj, díky za článek, a nemáte někdo zkušenosti s krémem z řady Daylong? díky

    OdpovědětVymazat
  4. Super krém, gelovej bez parfému, pro citlivou pleť za sebe můžu doporučit :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, nastudovala jsem si k té značce víc a asi do ní půjdu, sice je drahá ale našla jsem j i ve slevě na lekarnecz, takže v poho.

      Vymazat