úterý 16. července 2013

Mallorca

Zdravím Vás, milí čtenáři, a zároveň přicházím s prvním článkem po mém návratu z letošní dovolené. Nebude o ničem jiném než právě o místě, kde jsme letos trávili svou dovolenou s přítelem. Jako svou prázdninovou destinaci jsme si vybrali Mallorcu, a byl to nákup zcela spontánní a provedený téměř z minuty na minutu:-) Jednak nás tlačil termín, neboť přítel byl i tak málem z pracovních důvodů odvolán z dovolené, a jak již víte, tak se mi poměrně rekordně podařilo sehnat práci po dokončení studia, a tím, že můj nástup do pracovního poměru je od 1. srpna, tak bylo nutné odjet ještě v červenci. Když už jsme věděli termín, tak jsme zase nemohli nic vhodného najít. Hledali jsme ze zájezdů od Čedoku, se kterým jsme pravidelně jezdili na dovolené, v nabídce většinou byla už jen místa, kde jsme již byli. Takže jsme museli prolomit své konzervativní zásady a holt jet s jinou cestovkou, volba padla na Firo Tour. Mimochodem, ať už pojedete s Čedokem nebo Firo Tour, obě cestovky mohu doporučit.

Dá se říci, že roky jsme byli věrni Řecku, letos jsme udělali změnu a již podruhé zavítali do Španělska, konkrétně na jeden z Baleárských ostrovů, na Mallorcu. Naše letovisko se jmenovala C´an Picafort, nachází se v severovýchodní části ostrova.


První, co nás po příletu velice překvapilo, tak byla velikost letiště. Nečekala bych, že na tak poměrně malém ostrově bude takové velké letiště s přílety a odlety téměř do celého světa. Letiště je doslova malým městečkem, jen od letadla k příletové hale nás vezl autobus snad 10 minut. Ještě větší šok přišel při odletu, neskutečně dlouhé řady na odbavení, duty free shopů téměř jako v nějakém nákupním centru, kolem 100 gatů. Jen k našem gatu č. 58 jsme šli 15 minut, a to musím podotknout, že téměř celou naši trasu jsme jeli po jezdících pásech (něco jako jezdící schody)! Ale zpátky k pobytu.


Jak jsem výše zmiňovala, byli jsme v letovisku C´an Picafort, které je velmi oblíbeným turistickým střediskem. Ať už jste důchodcem, rodičem či pařmenem, každý si zde přijde na své. Vzhledem k tomu, že jsme vybírali opravdu ze dne na den, tak moc možností výběru ubytování nebylo, bydleli jsme v hotelu Sultan. I přesto, že šlo pouze o dvou hvězdičkový hotel, tak jsme byli spokojeni. Byl to menší hotel, společné prostory (bar, jídelna, recepce) byly zastaralejší, ale pokoj byl zcela nově vybaven, dokonce jsme měli mega velký rohový balkon:-) Jídlo slušné, ochotný personál, hotel v samém středu letoviska - na pláž i na hlavní nákupní zónu pár kroků.


Co Vás určitě bude nejvíce zajímat, tak je moře a pláž. Místní pláž je rozlehlá, s jemným bílým pískem a pozvolným vstupem do moře. Moře bylo doslova průzračné, teplé, občas malé vlny. Díky dobrému přístupu do moře, jemnému písku zde bylo opravdu hodně rodin s malými dětmi, ale také vozíčkářů, kterým do moře pomáhali místní plavčíci, měli zde dokonce vyhrazená lehátka. Tím, že zde stále fouká příjemný vlahý větřík, tak opalování není klasickou smažírnou, kdy z Vás tečou čůrky potu, ale vítr je také zrádný (mohu potvrdit, hned první den jsem si spálila záda:-D). Pláže jsou ve Španělsku veřejné, můžete si dle libosti kdekoliv zapíchnout do písku svůj slunečník a lehnout si na deku, anebo si za poplatek pronajmout plážová lehátka se slunečníky.


Podél pláže se táhne pobřežní promenáda plná restaurací, barů, obchodů s jídlem, suvenýry, oblečením, je zde i velká parfumerie typu tax free (ceny nijak zvlášť výhodné). Na promenádě také potkáte spoustu pouličních prodejců a umělců. Jsou zde pouliční malíři, černošky pletoucí copánky... Podél promenády uvidíte také spoustu písečných hradů a jiných skvostů, nad kterými se doslova tají dech. Z rušné části promenády plynule projdete k místnímu přístavu, za kterým je už skaliské pobřeží.

Kromě promenády je v letovisku také pěší zóna, kde se to taktéž hemží bary, diskotékami, obchody. I v odlehlejších ulicích se nachází různé butiky, je zde hodně obchodů se sportovními potřebami a také spousta parfumérií. My jsme si zde na pěší zóně oblíbily restauraci Monaco, kde dělali ty nejlepší koktejly (lepší Piňa Coladu jsem nikde jinde nepila) a navíc tam obsluhovala mladá Slovenka, tak jsme vždy i pokecali:-) U hlavní silnice nad pěší zónou se také nacházejí větší obchody s potravinami, i naše oblíbená Mercadona, kterou již známé z Katalánska, a kde prodávají opravdové lahůdky za pár korun. Po letovisku se můžete projet turistickým vláčkem, který zastavuje v mnoha zastávkách, či si půjčit kolo či šlapací vozítka.


Každý pátek dopoledne se na okraji městečka konají místní trhy. Koupíte zde čerstvé ovoce, olivy, pršut, sýry, ale také kožené či proutěné kabely, místní umělé perly a nebo také oblečení, suvenýry...


I přesto, že jsme letos byli na dovolené na pouhých 8 dní, a tudíž ani nejeli na žádný výlet, a čas trávili pouze v letovisku, tak jsme si dovolenou velmi užili. Nic nám nescházelo, průzračné moře, slunce, dobré jídlo, bary...byli jsme velice spokojeni.


P.S. Tento týden bude ještě jeden článek z dovolené a to plný random fotek:-)



Byli jste někdy na Mallorce? A kde vůbec letos jedete na dovolenou?

15 komentářů:

  1. Fotky jsou bezvadné!
    Je super, že jste si dovču užili. :))
    Já na Mallorce nikdy nebyla a kdo ví, zda se letos na nějakou dovolenou vůbec dostanu. :/

    OdpovědětVymazat
  2. trošku ráj, co?:) jak já bych někam jela!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, bylo tam opravdu krásně, jak říkáš, občas jsem se tam cítila doslova jako v ráji:-)

      Vymazat
  3. Krasny fotky a sochy z pisku uzasny! Na Mallorce jsem nebyla, ale ted mam velkou chut jet k mori :). Jsem prave v Italii, ale tam ,kde more blizko neni :p
    MalaMacanda

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nejenom dovolená u moře, ale každá má své kouzlo. Poznávací zájezdy mám taky ráda a zrovna do Itálie bych se ráda na takový dostala, já tam byla jen u moře:)

      Vymazat
  4. Moc pěkné fotky :-). Jsi teda krásně opálená, já vždycky chytnu tak maximálně velmi jemný zlatavý odstín. Na Mallorcu bych jela hned, nikdy jsem tam nebyla. Letos se chystáme s rodinou do Řecka (už po mnohokráté) a v září s přítelem do Paříže :-). Tak snad nám ve vyjde. Miluji cestování!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Řecko mám taky moc ráda. A v Paříži si to určitě užijete, mě si Paříž tak získala, že jsem tam už byla dvakrát. A rozhodně se tam ještě chci podívat, stále je co poznávat. Užij si dovolenou:-)

      Vymazat
  5. těším se na random fotek z dovolené :)
    tam muselo být krásně ach !

    OdpovědětVymazat
  6. Tam jsem nikdy nebyla, ale vypadá to pěkně. I když mi to připadá podobné jako jinde, ale to je tak asi všude ;)

    OdpovědětVymazat
  7. krásna malorka.. tie veci na piesku su užasne a to more nema chybu, ešte som tam nebola, a dovolenku mam jedine tak doma na zahrade :)) ale minuly rok som bola v Taliansku

    OdpovědětVymazat
  8. Na Mallorce jsem nebyla, ale piju každý den z hrnečku Mallorca, který mi odtud přivezla kamarádka :-). Moc pěkné fotky - hlavně ty pískové kreace jsou opravdu dechberoucí. A moc se mi líbí Tvoje šatičky - krásné!

    OdpovědětVymazat
  9. nádhera <3 my s přítelem dovolenou stále ještě plánujeme.. vybíráme mezi Tureckem, Řeckem a Mallorcou a musím uznat, že jsi mě celkem navnadila :D :)) jinak moc chválím šatičky, sluší Ti! :))

    http://fashionladyan.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat