neděle 14. července 2013

Čištění pleti



Drahý a kvalitní pleťový krém Vám bude k ničemu, pokud svou pleť důkladně a správně nevyčistíte.

Pravidelné a správné čištění pleti představuje základ péče opleť. Můžete mít doma koupelnu plnou kvalitních pleťových krémů bohatých na látky bojující proti vráskám, vypínacích sér, zmatňujících emulzí, ale bude Vám to k ničemu, pokud pleť důkladně nevyčistíte a neboť ji tak správně nepřipravíte k dalšímu kroku, tedy nanesení krému. Přes znečištěnou pleť se totiž do pokožky nevstřebají aktivní látky z krémů.

Než se dostaneme k samotnému procesu čištění pleti, je důležité si ujasnit, že bychom měly používat právě takové čistící produkty, které jsou určené pro daný typ pleti. Například čistící pleťové mléko je vhodné pro suchou až citlivou pleť, mastná pleť zase vezme zavděk pleťové vodě. A ať už máte jakoukoliv pleť, tak v žádném případě ji nečistěte obyčejným mýdlem. Jeho použitím si akorát zaděláte na problém, neboť mýdlo obsahuje složky, které mohou pleť vysušit, vyvolat alergickou reakci. Každá žena si přijde na své, na trhu existuje nespočet pleťových „čistidel“, od pleťových vod a tonik, přes pleťová čistící mléka, až po pleťové gely, oleje a emulze.Těmi nejoblíbenějšími značkami jsou Bioderma, Vichy, Avéne, Eucerin, Clinique, Dermacol nebo Nivea.

zdroj: www.parfums.cz

Čistění pleti rozdělujeme na ranní, večerní a speciální péči. V případě ranního čistění není potřeba pleť čistit tak důkladně jako ve večerních hodinách, neboť během noci na pleť nenachytáme tolik nečistot jako během dne. Některé ženy nedají ráno dopustit na čistící gely, neboť při jejich oplachování studenou vodou pokožku po ránu probudí a prokrví ji. Jiné zase ráno pleť přejedou vatovým tampónkem smočeným v pleťové vodě či toniku. Tonik a pleťová voda se liší v tom, že tonikum je bez alkoholu, naopak ve složení pleťových vod se tato látka vyskytuje. Alkohol je vhodný pro mastnou a aknózní pleť, neboť ji desinfikuje, čistí póry. Naopak na citlivou pleť by pleťová v žádném případě neměla přijít, tento typ pleti čistíme pouze tonikem či v poslední době velmi oblíbenou micelární vodou bez alkoholu. Pleť je v tomto okamžiku připravena na nanesení denního krému. Obzvláště v tomto ročním období bychom na pleť měly nanášet krém s SPF.  

Večerní čistění pleti je důkladnější a provádíme jej ve více etapách. Během dne na naší pokožce ulpělo mnoho nečistot jako prach, smogové částice, zplodiny z výfukových plynů, pot a podobně. Večerní čistění provádíme ve více krocích. Nejprve je potřeba odstranit make-up, k odlíčení očního líčení používáme odličovače očního make-upu. Ty mohou být klasické či dvoufázové. V poslední době se staly hitem také odličovací oleje, které také můžete použít pro vyčistění celého obličeje. Kromě čistících pleťových olejů jsou na trhu čistící gely, pěny, krémy… Ať už Vám vyhovuje jakákoliv konzistence přípravků, důležité je, aby jste pleť čistila tak dlouho, dokud poslední použitý tampónek nebude zcela čistý. Závěrečným krokem je dočistění pleti pomocí pleťové vody, tonika či micelární vody. Poté můžete pokožku například ještě osvěžit termální vodou či květovou vodou v rozprašovači. Pak nastává čas určený nanášení nočních krémů a sér či regeneračních obličejových olejů. Noční krémy jsou výživnější než ty denní, neboť během noci je pleť více schopna absorbovat aktivní látky z krému a zregenerovat se.  

Speciální péči se myslí čistění pleti pomocí peelingů, manuální čistění či přístrojové v kosmetických salonech a podobně. Pleťový peeling odstraní z pokožky odumřelé kožní buňky a šupinky, odstraní ucpané póry a černé tečky. Nelze přesně říci, jak často peeling provádět, každý typ pleti má specifické požadavky. Obecně lze říci, že mastná pleť potřebuje peeling častěji než ta citlivá. Navíc pro citlivou pleť jsou vhodnější peelingy enzymatické než ty klasické, které zpravidla obsahují obrušující částice jako peelingová zrníčka. Po provedení peelingu je vhodná doba na nanesení pleťové masky, neboť pleť je prokrvená a důkladně vyčistěná, tudíž je schopná vstřebat veškeré prospěšné látky obsažené v pleťových maskách. Pleť lze také čistit pomocí čistících náplastí, jejichž úkolem je odstranění černých teček, ucpaných pórů v problematických partiích obličeje jako jsou nos či brada. Pro hloubkové vyčistění pleti navštivte kosmetičku, u které můžete absolvovat mechanické čistění pleti či přístrojové například pomocí ultrazvukové špachtle.  

Nezapomeňte tedy, že jen důkladně vyčistěná pleť je základem krásné pokožky!

8 komentářů:

  1. Moc hezký a poučný článek, povedl se ti :-) Akorát není pravda, že tonikum je bez alkoholu a pleťová voda s alkoholem - je to přesně naopak :-) Mám to potvrzeno i od kosmetičky. Při minulé návštěvě jsme se o tom bavily a ona mi právě říkala, že tonikum je většinou s alkoholem a je vhodné na ráno, a pleťová voda bez alkoholu a slouží na dočištění pleti po večerním odlíčení.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Fakt? Já myslela, že je to naopak:-) Tak díky za info!

      Vymazat
  2. mne sa teraz osvedčil gél od garnier taký modrý pure ;) vyskúšaj

    OdpovědětVymazat
  3. skvělý článek:) já si pleť čistím pravidelně ráno i večer a i když se mi někdy hrozně nechce, tak stejně jdu a ten obličej si vyčistím, protože vím, že je to opravdu potřeba:)

    OdpovědětVymazat
  4. pěkný článek! večerní čištění a odlíčení je pro mě nezbytné, to ranní celkem taky, ale občas si dovolím ho vynechat.. a co se týče té speciální péče, tak tu zanedbávám asi nejvíce.. nějak mě to nebaví, přitom doma peeling i masky mám, ale nějak na to není čas a když je, tak na to zapomenu.. :D

    OdpovědětVymazat
  5. večer použijem pleťovu vodu po celom dni, ale ráno si iba umyjem čistou vodou:)

    OdpovědětVymazat
  6. U mě zatím vítězí hydrofilní odličovací oleje Saloos. Jinak mi všechno vysušovalo pleť.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ty jsou skvělé, doma mám ten s růží a je boží.

      Vymazat