sobota 21. května 2016

Cestování po Polsku

Krásný den, milí čtenáři. Dneska bych se s vámi ráda podělila o zážitky z naší cesty, která sice vedla do nedalekého Polska, ale o to byla zajímavější, neboť jsme během ní vystřídali několik dopravních prostředků. Mezi městy jsme se přesunovali vlakem, autobusem i letadlem. Naše cesta trvala celkem čtyři dny a během ní jsme navštívili tři polská města – Katowice, Wroclaw a Warszawu. Cestovali jsme na vlastní pěst a celou cestu zorganizoval přítel. Vybavil nás podrobným plánem, jehož součástí byly veškeré jízdní řády, mapy s přesuny apod.

Naše cesta začala ve čtvrtek dopoledne. Z Frýdku-Místku, kde bydlíme jsme vlakem Českých drah jeli na hlavní nádraží Ostrava, odkud jsme pokračovali do Bohumína s Leo Expressem, v Bohumíně jsme přestoupili na autobus, naší cílovou stanicí byly Katowice. V Katowicích jsme měli zhruba tři hodiny času, než nám jel další autobus do Wroclawi. Prošli jsme si nákupní zónu, zavítali do nejbližšího nákupního centra vedle hlavního nádraží. Naše první kroky vedly do prodejny mobilního operátora, kde jsme si koupili SIM karty s daty, abychom mohli být stále online, postovat fotky na Instagram a hlavně mít k dispozici "gípíesku". Zbytek času jsme strávili ve Starbucksu, protože jsem byla z předchozího dne a cesty busem unavená a navíc bylo tak krásně, že jsme si prostě chtěli sednout ven na zahrádku. Takže se nedá říct, že bychom Katowice nějak zvlášť prošli, spíš to byla přestupní stanice na naší cestě do dalšího města. A upřímně, v Katowicích toho ani moc k vidění není. Z čeho jsem měla ale velkou radost, že před nástupem do dalšího autobusu jsem si na nádraží všimla stánku s mým oblíbeným polským pečivem, obwarzankem. Prodává se v několika variantách, já mám nejraději ten sýrový. 



Po krátké zastávce v Katowicích jsme pokračovali směr Wroclaw. Jeli jsme dvoupatrovým autobusem společnosti Polski Bus, cesta trvala zhruba 2 hodiny. Ve Wroclawi jsme už byli v minulosti, konkrétně na vánočních trzích (článek si můžete přečíst zde), bylo fajn město poznat i během jarních dní. Wroclaw je krásné město, které určitě doporučuji navštívit. My jsme se pohybovali hlavně kolem Rynku Glawneho, prošli si město, zašli na večeři a kávu. Co je pro toto město typické jsou malí bronzoví trpaslíci, které potkáte téměř na každém rohu. V centru města jich je několik desítek, znázorňují různé činnosti či vlastnosti. Noc jsme strávili v novém hotelu Ars Apartmants, který byl překrásný. Pokoj byl moderní, luxusní a na posteli se mi spalo jako na obláčku. 





 

 Po noci v překrásném hotelovém pokoji jsme jej brzo ráno opouštěli, protože nás čekala další cesta. Z wroclawského autobusového nádraží nám jel autobus směr letiště, odkud jsme dále letěli do Warszawy. Bylo to pro nás výhodnější než jet X hodin autobusem, jednak letecky jsme v hlavním polském městě byli za 30 minut a letenka nás vyšla na 7 zlotých! Letěli jsme s Ryanair. Po půlhodinovém odpočinku v oblacích jsme přistáli na letišti Warszawa Modlin, což je malé letiště na periferii města. Z letiště jezdí kyvadlová doprava na zdejší vlakové nádraží a odkud se potom dostanete moderním, pohodlným vlakem až do centra Warszawy. 



Z vlaku jsme vystoupili na zastávce Warszawa Centralna. Hlavní nádraží je docela specifické v tom, že je v podzemí, když vyjdete z peronu, tak se ocitnete v podchodu s mnoha východy, které jsou lemovány různými fast foody, krámky. Dokonce jsem se někde dočetla, že je to jedna z největších evropských podzemních stanic. Když jsme jedním z východů vyšly ven, na denní světlo, tak jsme byli doslova v šoku. Před námi stál mega velký mrakodrap. Překvapilo mě to, protože se přiznám, že jsem o Warszawě před cestou neměla nic načteného a chtěla jsem se městem nechat překvapit. Ale že bude až tak moderní, tak to jsem opravdu nečekala. Na Warszawě se mi líbilo právě to, že centrum města je supermoderní, tyčí se zde spousta mrakodrapů a přitom když popojdete z obchodní čtvrti, tak se rázem ocitnete se v historické části. 




Po příjezdu jsme se šli nejprve ubytovat, bydleli jsme přímo v moderním centru města, konkrétně v hotelu Campanile, který byl také moderní. Ve Warszawě jsme strávili dva dny, během kterých jsme si prošli město, zashopovali si a taky si užívali zdejší kuchyně. Když se budeme bavit o tom jídle, tak během pobytu jsme třikrát zavítali do restaurace/bistra Bobby Burger, která měla více poboček po městě. Pokaždé jsme si dali jejich burgery s hranolkami a jejich domácí citronádu, která byla naprosto výborná.  




Kde jsme opravdu trávili hodně času, tak byla ulice Nowy Swiat, která je lemovaná restauracemi, bistry, kavárnámi a cukrárnámi. A protože nám vyšlo krásné a teplé počasí, tak jsme si veškerá jídla a zákusky vychutnávali na venkovních zahrádkách. Kousek odtud, na nákupní třídě jsme dokonce narazili na českou restauraci s názvem Česká pivní restaurace, kde jsme také byli pečení vaření. Obsluha se dokonce snažila s námi komunikovat česky (ne že bychom polštině nerozumněli, ještě aby ne, když bydlíme blízko polských hranic:-D), ale co je ještě lepší, tak si tady můžete dát české pivo, Kofolu a české dobroty jako svíčkovou, utopence a podobně. 



  

Dost o jídle a zpátky k památkám. Za projití určitě stojí čtvrť Stare Miasto, což je historická část města, v jehož středu se nachází Staroměstské náměstí s malebnými domy. Okolní ulice mají středověkou atmosféru, čtvrť je obehnána pozůstatky hradeb. V blízkosti se nachází Zámecké náměstí s Královským hradem. 




Co určitě doporučuji, pokud budete ve Warszawě, navštívit, tak je Palác kultury a vědy, což je hlavní dominanta obchodní čtvrti města a zároveň nejvyšší budova metropole. V budově se nachází několik muzeí, a to technické, mládeže a evoluce, ale hlavně proč jsme zde zavítali, tak bylo vyhlídkové patro, které se nachází ve 30. patře budovy. Z terasy je překrásný výhled na celé město a pořídíte si tady moc pěkné fotky, i přes cenu 20 zlotých za vstupenku to opravdu stojí a s přítelem jsme se shodli na tom, že to byl jeden z nejlepších zážitků z tohoto města. 



Po dvou skvělých dnech strávených v této překvapivé polské metropoli jsme se brzy ráno museli vracet zpátky domů. Tu stejnou cestu, kterou jsme absolvovali do Warszawy jsme museli podstoupit znovu, ale už pouze v jednom dni. Konkrétně to tedy znamenalo vlakem se přesunout do Modlinu, odtud kyvadlovým autobusem na letiště Warszawa Modlin, dále letecky na wroclawské letiště a linkovým autobusem do centra Wroclawi. Tady jsme měli nějakou tu hodinku čas, než nám jel Polski bus směr Katowice, takže jsme si opět šli projít centrum a zašli si na tradiční polské pirohy plněné mletým masem. V autobuse jsme dospali spánkový deficit. I v Katowicích jsme měli ještě čas před nástupem do dalšího autobusu a tak jsme jej využili k nákupům ve zdejším nákupním centru. Tady jsem se celkem rozšoupla a hlavně nakoupila zásoby Palmer´s tělových mlék, které se bohužel u nás nedají sehnat v drogériích. Po nákupech následovala zmiňovaná cesta zpátky do Česka, z Katowic jezdí Leo Express autobus do Bohumína, kde se potom přestupuje na jejich vlakovou soupravu, kterou jsme jeli do Ostravy a odsud už vlakem Českých drah až do Frýdku-Místku.

Celkově se mi náš polský výlet hodně líbil a to hlavně ze dvou důvodů. Zaprvé jsme si vyzkoušeli cestování všemožnými dopravními prostředky jenom s batohy na zádech, zadruhé hlavní město Polska mě hodně překvapilo tím, jak je moderní a kosmopolitní, ale zároveň na každém rohu na vás dýchne jeho historický duch.

A co vy? Láká vás poznávání polských měst?

3 komentáře:

  1. Och no krása, ja som bola v Katowiciach, tiež len na stanici, lebo som tam prestupovala na vlak do Wroclawu a tá stanica ma veľmi ohúrila, presne takéto typy staníc by mali existovať všade, ak vám aj ujde či mešká vlak, máte kde zabiť čas. Samotný Wroclaw sa mi vryl do srdca, krásne mesto, tých trpaslíkov si pamätám, veľmi zaujímaví a na každom kroku, tiež som si ich vkuse fotila. Cez mesto preteká rieka čo sa mi veľmi páčilo, boli sme dokonca aj hore na kostolnej veži aby sme mali výhľad na mesto a bolo to úžasné, dúfam, že sa mi podarí ešte niekedy v živote do tohto mesta zavítať bolo to super a neprišlo mi to až tak obrovské, cítila som tam pokoj a kľud, navštívila som aj aquapark a bolo tam skrátka super.

    OdpovědětVymazat
  2. Krasne fotky! V Polsku jsem jeste nikdy nebyla, nijak mi neprislo nicim zajimave. Ale mozna, ze ted zmenim nazor. Varsavu jsem si predstavovala opravdu trochu jinak :)

    Poshlife

    OdpovědětVymazat
  3. Polsko je nádherná země a stále nechápu, proč tolik lidí u nás nad ní pohrdá. Hlavně polská města stojí za to. Pokud někdy pojedeš znova do Wroclawi, určitě si nenech ujít Halu století, kde je i přes léto takový fontánová show a to je nádhera. Jinak z dalších polských měst doporučuju Gdaňsk, samozřejmě Krakow a Lublin. Další tip je sledování norské předpovědi a podle toho si určovat, co v daném městě dělat, jelikož v Polsku začne pršet a to před 5 minutami svítilo slunko.

    OdpovědětVymazat