neděle 30. prosince 2012

Domácí medová šunka

V poslední době je to tady na blogu skoro jen o kosmetice, takže dnes téma z jiného soudku. Dnes si dáme něco dobrého, a to konkrétně domácí medovou šunku.


Suroviny: 
  • 750 g masa (např. vepřové kýty)
  • 20 g soli 
  • špetka pepře
  • 100 ml vody
  • 1 lžíce medu


Postup:
Nejprve si musíme připravit maso, které důkladně omyjeme a nakrájíme na kousky. Maso opepříme a osolíme. Obecně by v šunce mělo být soli tolik, aby tvořila cca 2 % hmotnosti masa. Dále přidáme lžíci medu a masovou směs důkladně promícháme.


Aby byla šunka co nejlahodnější, je dobré ji tak dva dny nechat odležet v lednici a minimálně jednou ji promíchat.

Po odležení můžeme začít s plněním do šunkovaru, ve kterém budeme šunku vařit. My máme doma šunkovar ještě z dob komunismu, ale i dnes se dá koupit v kuchyňských potřebách. Formu šunkovaru vyložte potravinářskou fólií nebo mikrotenovým sáčkem a naplňte masovou směsí. Směs musí být do formy doslova napěchovaná na doraz, aby byla uvařená šunka vcelku a nerozpadala se.


Šunkovar vložíme do hrnce s vodou a vaříme zhruba jednu hodinu ve vodě o teplotě 80 °C.


Po uvaření šunkovar necháme vychladnout a poté z něj vytáhneme uvařenou šunku. Už stačí jen nakrájet na plátky a debužírovat:)



 Nikdy bych nevěřila, že domácí šunka bude chutí na hony vzdálená té kupné. Je to opravdu jiná, mnohem lepší chuť. A ten med tomu dodává originální dochucení. Medová šunka je tak vynikající, že je až škoda ji dávat na chleba s máslem a tak ji klidně jíme i samotnou:)
 

7 komentářů:

  1. Ježiš, ty mi děláš chutě! Nikdy jsem domácí šunku neměla a musí to být lahoda! :)

    OdpovědětVymazat
  2. Lepší než obyčejná sůl je praganda, šunka má hezkou bervu a nezešedne.

    OdpovědětVymazat
  3. A tak šunka má logicky lepší chuť, protože tam dáváš jen maso, žejo. V obchodě ti nikde takovou neudělají, protože by byla nehorázně drahá...

    OdpovědětVymazat
  4. Vypadá to dobře. Jenom nemám šunkovar.

    OdpovědětVymazat
  5. Už jsem jí jednou zkoušela, akorát bez medu a byla to opravdu lahoda, všem vřele doporučuju. Zase si jí brzo udělám a zkusím s tím medem ;-)

    OdpovědětVymazat