čtvrtek 16. října 2014

Hubnutí: 1. týden

Krásný den, Vám všem. Jak jsem avizovala v jednom z předchozích článků, tak jsem se dala na hubnutí. Je to se mnou jako na houpačce, zhubnout se pokouším už asi 5 let, ale většinou to zůstalo jen u řečí a nebo jsem začla a pak stejně rychle skončila. Ale teď jsem pevně rozhodnutá, že do léta chci mít postavu, se kterou budu spokojená spokojenější. Celkově jsem se rozhodla změnit některé věci ve svém životě. Impulsem bylo nové bydlení, s přítelem jsme si řekli, že je to dobrý začátek začít nový život. A tak jsem kromě hubnutí začala chodit do kurzu angličtiny, po letech začala číst knížky a věnovat se koníčkům, na které jsem si dříve nenašla čas. Vše je jenom o tom, jestli to opravdu chcete, čas se najde vždy, stačí si určit jen priority. Ale zpátky k hubnutí.

Váha mi začla rapidně narůstat s nástupem na VŠ. Svůj čas jsem trávila hlavně ve škole a prostor mezi přednáškami jsem vyplňovala prací. Byla to moje první opravdová práce, žádná brigáda. Lepší práci jsem si nemohla najít. Vlastní kancelář, práce mě bavila a byla dobře placená. Sice jsem získala spoustu zkušeností, které velkým podílem stály za tím, že jsem si hned po škole našla práci v oboru, která mě baví. Ovšem to mělo negativní vliv na mou váhu a aby ne, když celý den sedíte u počítače. I teď mám sedavé zaměstnání, na židli u počítače trávím v práci minimálně 8 hodin, v některé dny, když přijdu domů, tak musím pracovat i doma na počítači. Napsání článku s úpravou mi zabere tak hodinu a taky se musím věnovat svému e-shopu, takže to máme celkem denně minimálně 10 hodin práce na počítači. Na pohyb mi pak moc času nezbývá, jediný můj pohyb jsou každodenní procházky se psem.

Kolegyně z práce, která je hubená, měla ještě před třemi lety nadváhu. Obdivuji, jak dokázala své tělo proměnit. A ona je mou motivací. Motivuje mě tím, že mě podporuje, dává mi různé tipy, jak docílit štíhlé postavy, ukázala mi své fotky před a po. A druhá kolegyně se ke mě připojila, ať na to nejsem sama. A teď se ke mě připojil i přítel. Takže podporu mám ze všech stran.

Začla jsem tím, že jsem omezila sladkosti a pečivo. Záměrně nepíšu, že jsem tyto potraviny přestala jíst, protože nepředpokládám, že si už nikdy nedám celozrnnou housku nebo nějaký zákusek, ale prostě tyto potraviny nebudu jíst v takovém množství jako předtím. Nějaký zásadní problém se skladbou mé stravy není. Ovoce a zeleninu mám ráda, piju čistou vodu a neslazené čaje, slazené limonády si dám výjimečně. Hlavním problémem u mě je to, že kvůli pracovnímu zápřahu jsem kašlala na svačiny. Když jsem ráno stíhala, tak jsem se v klidu nasnídala doma, dala si svůj oblíbený jogurt s ovesnými vločkami a ovocem. Když jsem nestíhala, tak jsem si cestou do práce skočila do oblíbené pekárny pro kávu s sebou a k tomu dva croissanty. Pak následoval až oběd. Na oběd s kolegyní už více jak rok chodíme do raw restaurace, takže s obědy není problém. Pak kolem 14. hodiny přišel čas na odpolední espresso a k tomu muselo být vždy něco malého, sladkého. Nejčastěji to bylo úžasné brownies z místní cukrárny. Domů jsem dorazila kolem 18. hodiny, navečeřela jsem se. Nejrychlejší pro mě bylo vzít si dvě celozrnné housky s pomazánkovým máslem, šunkou a sýrem, k tomu nějaké to rajče. Občas jsem si večer k telce dala chipsy nebo něco sladkého.

Pro změnu jídelníčku jsem prozatím udělala to, že jím pravidelně, nevynechávám svačinu, omezila jsem sladké a pečivo. Nejsem žádný odborník a určitě můj nový jídelníček není dokonalý, ale mě to tak vyhovuje a je určitě lepší než jak jsem se stravovala předtím.

Pondělí 6.10.
snídaně: bílý jogurt s ovesnými vločkami, maliny, arašídové máslo, kokos

svačina: ovocný salát, banánové smoothie
oběd: kuskus se zeleninou, rozinkami a kešu, 3 sushi rolky s lososem a tuňákem
svačina: mrkev a paprika

večeře: 2 knäckebroty s lučinou, zelenina, parmazán


Úterý 7.10.
snídaně: ovesná kaše, banán, maliny, Granko sirup

svačina: ovocný salát

oběd: sojové maso, ratatouille

svačina: zeleninová šťava (mrkev, jablko, červená řepa)
večeře: 2 knäckebroty s cottage, zelenina


Středa 8.10.
snídaně: bílý jogurt, ovesné vločky, banán, arašídové máslo
svačina: hroznové víno, syrovátkový nápoj s multivitaminem
oběd: hrstková polévka, kuřecí kung-pao s rýží, salát z červené řepy
svačina: zeleninová šťáva (mrkev, jablko, červená řepa)
večeře: 2 knäckebroty, ratatouille


Čtvrtek 9.10. 
snídaně: bílý jogurt, ovesné vločky, hruška

svačina: banánové smoothie
oběd: gulášovka z hlívy ústřičné, japonské celozrnné lívance, zeleninový salát
svačina: sýrové rýžové chlebíčky
večeře: 2 knäckebroty, cottage, šunka, sýr, zelenina


Pátek 10.10. 
snídaně: bílý jogurt, banán, kešu, arašídové máslo, Granko sirup

svačina: ovocná tyčinka v čokoládě, hroznové víno
oběd: čočková polévka, kuřecí po indicku, rýže
svačina: karotkové rýžové chlebíčky
večeře: 2 knäckebroty, Gervais, šunka, plátkové mascarpone, syrovátkový sýr, zelenina


Sobota 11.10.
snídaně: ovesná kaše, banán, jablko, kešu

svačina: 2 mandarinky, oříšková tyčinka, zeleninová šťáva (mrkev, jablko, červená řepa)
oběd: halušky s bryndzou a klobáskou
svačina: zeleninová šťáva (mrkev, jablko, řepa)
večeře: hříbková krémová polévka


Neděle 12.10. 
snídaně: banánové palačinky, zakysaná smetana, kešu, Granko sirup, mandarinka

oběd: vločková polévka, vepřová krkovice, teplá zelenina
 

svačina: hrst kešu
večeře: 2 knäckebroty s lučinou, šunka, plátkové mascarpone, syrovátkový sýr, parmazán, zelenina


Po prvním týdnu se zdravějším stravováním se cítím skvěle. Jsem plná energie a nebývám večer tak unavená jako když jsem si dala na večeři pečivo, i když to byla třeba celozrnná houska. Knäckebroty mi strašně chutnají, fakt je to lahoda. A co se týče sladkého, tak tím, že si dávám sladkou snídani, tak pak nemám chuť na žádné zákusky. V sobotu jsme byli na celodenním výletě a po túře jsme se zastavili ke kamarádce do restaurace, kterou provozuje. Dala mi na večeři luxusní hříbkový krém, pak jsme si dali kafe. Má nového kuchaře, který jim v restauraci dělá i zákusky. Donesla nám ochutnat jeho citronový cheesecake. Ano, dala jsem si, ale jen dvě sousta. Byl výborný, lepší jsem nejedla. Za normálních okolností bych jej celý snědla, ale tentokrát mi stačily opravdu jen ty dvě sousta. Ne že bych se krotila, ale prostě mi to stačilo, na sladké už nemám chuť a měla jsem pocit, že když bych ho snědla, tak ani nebudu mít tak velké výčitky, že jsem porušila, jako spíš to, že mi bude na večer těžko, že budu po sladkém unavená. A taky jsem byla najezená té výborné hříbkové polévky. :-) Během týdne bylo více takovýchto lákadel, ale jak říkám, vůbec nic mi to neříkalo a já se držela svých "dobrot", protože to, co teď jím, mi chutná.

Teď jsem opravdu spokojená, ani ne proto, že šla váha dolů, ale spíše mě těší, že jsem plná energie a elánu do života. Tak to by bylo pro dnešek vše a Vy se kromě kosmetických článků můžete i příští týden těšit na další souhrn týdenního jídelníčku a toho, jak mi ten nový životní styl jde. Budu ráda, pokud mi do komentářů napíšete nějaké své zdravé tipy, co Vám pomáhá při hubnutí, nějaké tipy na zdravé recepty či potraviny. A nebo se pochlubte svým příběhem.

Mějte se, pa.

11 komentářů:

  1. Ja ranajkujem tiez vzdy vlocky a jogurt, vacsinou s bananom a oriesky, potom uz nemam chut na sladke cez den :-) dobeda ovocie, obed a vecere mam podobne ako ty, vela zeleniny , knackebroty, celozrnne lisovane chlebiky a cottage, vajicko, avokado.. skus pit acidofilne mlieko ,zasyti a je prospesne pre chudnutie

    OdpovědětVymazat
  2. Takovéhle články mám ráda, taky se snažím stravovat zdravě a tak ráda uvítám nějaké nové nápady či recepty a hlavně mě asi nikdy nepřestane bavit prohlížet si fotky jídla :D Knäckebroty jsem taky zkoušela, ale vůbec mě neoslovili.

    http://kiss-beauty.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  3. hodně štěstíííí, také právě hubneme, tak držíme palce :)

    http://gethealthyandfitwithus.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  4. Obdivuji tvou pevnou vůli :-) A závidím, že když si dáš sladkou snídani, nepotřebuješ pak sladké už během dne, já to tak vůbec nemám :-D Držím palce při hubnutí a těším se na další článek.

    OdpovědětVymazat
  5. Super tipy na jídla. Držím palce aby ti formování postavy vyšlo a tvoji pevnou vůli taky obdivuju. Jak píšeš na začátku článku, už několik let jsem také v fázi, že tentokrát už určitě zhubnu, ale pokaždý jsem zatim zase vždycky zajela zpět do starých kolejí. Tak třeba jednou.. :D

    http://travelnote-s.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  6. Já teda pokud ti to nebude vadit přidám nějaký postřeh z těch fotek. Jídlo máš krásné a pestré, je vidět, že nad tím přemýšlíš. Pokud chceš ale shodit nějaké kilo, zaměř se více na bílkoviny, které by měly být v každém jídle dne. Na svačinku je zelenina velmi málo, měla by spíše doplnit kousek sýru nebo třeba šunky. Stejně tak ovoce by mělo zase doplňovat nějakou bílkovinu, klidně sáhni po mléčných výrobcích, tofu, šmakounu...Držím palce, vypadá to že máš hezky nakročeno. Krásný den.V.

    OdpovědětVymazat
  7. Dobrý tipy ale myslim že při mem stresovem zaměstnani mi to asi moc nepomuže

    OdpovědětVymazat
  8. všetko vyzerá super :)

    www.beautiful-savage.blogspot.sk

    OdpovědětVymazat
  9. Fotky hrajou vsema barvama.krasa.jen tak na okraj zkusila sis nekdy spocitat, kolik mas bilkovin,sacharidu a tuku v dennim prijmu?nevidim tam skoro zadne maso, ale jestli jsi vegetarianka, existuji i dalsi moznosti.jinak bych rekla celkem dobry,pokudk tomu mas nejakou aktivitu na nizke tepovce.ale bilkoviny proste sidis.
    Hodne zdaru:-))

    OdpovědětVymazat
  10. Mám chuť olíznout monitor, vše vypadá velmi chutně. Zajímalo by mne, ten ratatouille je tvoje výroba nebo nějaký polotovat. Protože vypadá moc dobře, když dělám já tak se mi takto nikdy nepodaří. Vždy vypadá tak...no, prostě nejsem spokojená.

    OdpovědětVymazat
  11. Tééda, jídelníček se mi líbí super :). Já mám podobná jídla, jen mám vždycky to pečivo/knackebrot na 2. svačinu a k večeři už jen půlku tvarohu se zeleninou :)
    Blog by Veru

    OdpovědětVymazat