čtvrtek 20. června 2013

Food diary

Opět, po čase, přicházím s další várkou fotografií, na nichž není nic jiného než jídlo:-) A to nejen ráda vařím a fotím, ale v poslední době taky hodně pročítám food blogy, kde se inspiruji, či nakupuji kuchařky. Před necelými dvěma týdny jsem byla v Praze a jediné, co jsem si z ní odvezla byly dvě kuchařky:-) Na fotky jídel se taky velice ráda dívám na Vašich blozích, tak doufám, že se Vám moje gastronomická várka fotek bude také líbit. Navíc uvažuji, že bych zase občas na blog přidala nějaký ten recept pro Vás, pro inspiraci. Měli byste zájem?

Před několika lety bych do úst cokoliv z bramborového těsta nedala. Teď nemám problém sníst plněné bramborové knedlíčky, ale co naprosto miluju, tak jsou bramborové noky na sto způsobů. Nejlepší jsou  gnocchi s listovým špenátem a parmazánem. 

gnocchi s rajčatovou omáčkou a žampiony

gnocchi s listovým špenátem, parmazánem a šunkou

I  nadále si užívám svých oblíbených těstovin, které opět připravuji na nespočet způsobů. Většinou využiji suroviny "co dům dal" a pak jsem překvapená z chutných kombinací, které bych nenašla v žádné kuchařce:-D Jo, a nedávno jsem vyzkoušela sépiové těstoviny, moc mě baví jejich neobvyklá barva:)

 těstovinový salát s tuňákem a zeleninou

špagety s cuketovo-rajčatovou omáčkou a červenými fazolemi

sépiové těstoviny se středomořskou omáčkou


Ze studené kuchyně mám moc ráda různorodé zeleninové saláty a domácí pomazánky. Nejlepší je tvarůžková pomazánka, která je velmi jednoduchá. Stačí smíchat pomazánkové máslo s nakrájenými tvarůžkami, jarní cibulkou, přidat trochu mlété sladké papriky, dosolit a hotovo! Je to vážně výborné. Nedávno jsem si udělala zeleninový salát á la co dům dal a tak mi zachutnal, že si jej teď dělám velice často. Je v něm ledový salát, rajčata a olivy, to vše posypu nasucho opraženými slunečnicovými semínky, které po opražení mají oříškovou chuť (zkuste to, je to vážně výborné). Navrch přidám nakrájený balkánský sýr a vše zakápnu krémovým balzamikem, mňam.

chléb s domácí tvarůžkovou pomazánkou, posypaný řeřichou se zeleninou a naklíčeným mungem

 zeleninový salát s opraženými semínky, balkánem, zakápnutý krémovým balzamikem, celozrnné pečivo

 zeleninový salát s balkánem


Když už jsme u té zeleniny, tak momentálně u nás ve velkém frčí cuketa. Mimochodem, zrovna se mi na sporáku dusí další várka cuket, které si zítra vezmu s sebou do práce, k tomu si dám nějaký dobrý steak:) Cuketu dusíme, děláme z ní cuketové zelí a teď v létě taky grilujeme. Zbožňuji ji. A vůbec, v poslední době u mě frčí horká zelenina na másle a k tomu kus masa:-)

dušená cuketa posypaná balkánským sýrem, vepřové nudličky á la gyros

zelenina na másle, kuřecí steak


Nejenom těstoviny miluju, ale taky mám moc ráda sojové maso. Kupodivu jsem mu přišla na chuť díky příteli, který jej má taky moc rád. Opět se sója dá využít při kreativním vaření, chutná nám na všechny způsoby.

 sojové maso s hořčicovo-smetanovou omáčkou s pórkem, rýže

sojové maso na másle, bramborová kaše, horká zelenina, volské oko


A opět na závěr něco sladkého. Na snídaně u mě stále přetrvává kombinace jogurt-ovoce-müsli. A stále se nedokážu nabažit dokonalého espressa s bohatou pěnou, které si dělám v pákovém pressovači, který jsme si s přítelem pořídili k Vánocům. Nejdříve jsme kupovali Segafredo kávu, ale teď si nechávám namlít čerstvou kávu v Tchibu. Segafredo je oproti "tchibímu" pressu jenom obarvená voda. Káva z Tchiba má intenzivní chuť a silné aroma. Kuchyň je stále provoněná čerstvou kávou, tu vůni miluji:) V posledních měsících jsem začala pravidelně navštěvovat místní prodejnu se zdravou výživou a pravidelně si od nich odnáším mrkvánky, což jsou takové malé bochánky, do těsta je přidávána nastrouhaná mrkev, a jsou z povidlovou náplní. No a na úplný závěr tady máme teplý sladký oběd, což je u mě neobvyklé a děje se tak jednou za rok:-) Když už náhodou mám teplý sladký oběd, tak to u mě dopadne tak, že po pár soustech mi to jídlo nechutná, nevím proč, ale prostě teplé sladké pokrmy se mi po chvíli přejí, přijdu si přeslazená a už prostě nemůžu. Výjimkou jsou ale plněné tvarohové knedlíky, ovšem nesmí být přelité rozpuštěným máslem a posypané tunou cukru, to mi nechutná, dávám si k nim jen zakysanou smetanu se skořicí, někdy navrch přeliju čokoládovým topingem.

 bílý jogurt s ananasem a jahodami, posypané mandlovými lupínky

 espresso s mlékem, domácí piškotovo-jablečný zákusek

 presso s mlékem, jogurt s jahodami

 kiwi, jahody, mrkvánky a čaj Yerba Maté

tvarohové knedlíky s jahodovou náplní se zakysanou smetanou se skořicí a čokoládovým topingem



Tak co, dostali jste po shlédnutí fotek chuť na něco dobrého? Jaké je Vaše nejoblíbenější jídlo?

12 komentářů:

  1. Mňam! Nesnáším, když se dívám na takové fotky před spaním, pak se nemůžu dočkat snídaně :D

    OdpovědětVymazat
  2. Všechno to jídlo vypadá krásně, a určitě musí být i velice dobré. :) Fakt skvělí článek, klidně víc takových ;)

    OdpovědětVymazat
  3. Jé, jak já mám ráda články o jídle! Neumím připravovat sójové maso, ale hrozně bych se do toho chtěla pustit. To s tou hořčicovou omáčkou vypadá bezvadně, nedala bys mi recept? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vařila jsem podle tohoto receptu: http://www.toprecepty.cz/recept/11629-sojove-nudlicky-na-horcici-s-porkem/
      Doufám, že bude chutnat:-)

      Vymazat
  4. chuť jsem dostala!:) všechno vypadá fakt výborně!:) nechtěla by si sem dát třeba recepty na nějaké ty těstoviny nebo gnochi?:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na špenátové gnocchi a středomořské špagety budou recepty, už mám k tomu i nafocené fotky:-) Pokusím se nejpozději během příštího týdne jeden z těchto receptů publikovat.

      Vymazat
  5. Nádherné fotky k nakousnutí :-D - moc se mi Tvůj food diary líbí. Máme hodně společné chutě i já mám strašně ráda prohlížení si obrázků jídel v kuchařkách nebo časopisech :)

    OdpovědětVymazat
  6. Gnocchi se špenátem bych strašně ráda ochutnala, ale bohužel nemám moc fantazii, abych je zvládla uvařit bez receptu. Nebyl by prosím?:)

    OdpovědětVymazat
  7. Nebyl by prosím recept na gnocchi se špenátem? Měla bych na ně chuť, ale sama to nezvládnu:) Děkuju. Katka

    OdpovědětVymazat