středa 19. září 2012

Hubnutí: 1. týden

Tak, přichází můj první "hubnoucí" článek a s ním odchází první zhozené kilo:)

Zdravý životní styl, neobvyklé potraviny, články o hubnutí, všemožná cvičení, o to všechno se zajímám už od dospívání. Bude to nejspíš tím, že má mamka je hubnoucí/dietní maniačka a veškeré dělené stravy, diety podle krevních skupin a další mučící diety má v malíčku:) O hubnutí se doma často bavíme, ale tím to taky většinou končí. Teď to hodlám změnit.

V dětství, pubertě jsem s váhou nikdy problém neměla, ba naopak. Má postava byla obdivována nejen kamarádkami, ale i dospívajícími kluky. Aby ne, když už v páté třídě jsem měla prsa větší než má třídní učitelka :-D K tomu se přidala žirafí výška a tělo bylo jako z reklamy. S nástupem na SŠ a častým vysedávání nad knihami se mé tělo měnilo. Méně pohybu venku na vzduchu s kamarády, více proseděných hodin u psacího stolu. A tak to šlo dál, o studiu na VŠ v kombinaci s prací ani nemluvím, ty způsobily téměř nulovou pohybovou aktivitu. Žádný pohyb, ještě více proseděných hodin nad knížkami. Až to došlo do stavu, který se mi ani trochu nelíbí. A tak je potřeba s tím něco udělat.

Minulý týden, pondělní ráno. A sakra, už se nevlezu ani do těch nejvytahanějších kalhot. Minulý týden, pondělní odpoledne. Ta podlaha, po které chodím z kanceláře na záchod, pode mnou nějak moc duní. Celé patro slyší, že procházím po chodbě, že jdu čůrat (a že je to celkem často vzhledem k vypitému množství čajů). No nic, zajíme to.

Minulý týden, úterní dopoledne a pravidelné dopolední kafíčko v kavárně s kamarádkami, které se pokoušejí hubnout. Už několik měsíců, let. Bavením se o dietách dokážeme strávit hodiny. Občas některá z nás přijde s nějakou perfektní dietou, kterou nějakou dobu drží, zhubne, my ostatní ji obdivujeme, někdy se přidáme a pak zase stejně rychle skončíme. To úterý přišla M. s tím, že zase drží tu skvělou dietu, se kterou na jaře zhubla 20 kilo. Z kabelky vytáhne krabičku se salátem. Ostatní ji obdivujeme a pomalu se přidáváme, že teda taky začneme. Ale až od pondělí, přeci nemá cenu se připojovat v průběhu týdne.

Středa, normální den v práci. Skvělý oběd. Práce. Telka a večeře. Sakra, musím už se sebou konečně něco dělat. Ale mám před sebou ještě 4 dny nezřízeného žraní, takže si tu dietu můžu do pondělka ještě rozmyslet. Něco málo po půlnoci, ležím v posteli, nemůžu usnout, přemýšlím nad svou váhou. Ne, žádné začnu od pondělka, začnu už zítra. A zdá se, že to byl dobrý krok. Takže od minulého čtvrtka nedržím dietu, ale změnila jsem celý svůj dosavadní stravovací režim, zařadila pohyb do svého života a začala žít zdravým životním stylem, žádná dieta.

Takže od minulého čtvrtku jsem se s chutí dala do toho. Z jídelníčku jsem vypustila sladkosti, buchty a dorty, tučné a smažené, bílé pečivo. Ovoce a zeleninu miluju, takže s tím nebyl problém. Co se týče pitného režimu, tak sladké nápoje nepiju, čaj a kávu nesladím, takže no problem. Dostatečný příjem tekutin aplikuju odjakživa, nedělá mi problém vypít 2,3 litry vody. Ovšem s kávou byl problém. Jsem velký milovník kávy a klidně vypiju denně i 6 velkých hrnků neslazené kávy s trochou mléka. Rozhodla jsem se, že množství vypité kávy rapidně snížím, tak na 2 šálky denně. No pohyb, ten nebyl žádný, takže s tím byl největší problém. Rozhodla jsem se vrátit k Jillian Michaels a jejímu cvičebnímu programu 30 Day Shred, který jsem již aplikovala zhruba po dobu tří týdnů letos na jaře a výsledky byly více než skvělé. Vzhledem k tomu, že jsem pracovně a studijně vytížená a často pendluju mezi Ostravou a Frýdkem, tak s sebou nemůžu tahat činky. Takže ve dnech, kdy je nemám v dosahu a nemám ani u sebe počítač se cvičebním videem, se snažím chodit na dlouhé procházky se psem. Občas si vystoupím o zastávku dřív, vyhýbám se výtahům a eskalátorům. Každý krok chůze navíc se počítá.


čtvrtek 13.9.
7:30 snídaně: bílá Activia s ovesnými vločkami, nektarinka
10:15 svačina: celozrnná pšeničná sušenka (M&S) s arašídovým máslem, nektarinka
12:30 oběd: grilovaná treska s pálivou tomatovou omáčkou, rýže, zelenina
16:30 svačina: mozzarella, rajčata, bazalka, olivový olej

20:00 večeře: krabí tyčinky s bílou Activií, celozrnný rohlík, rajče

tekutiny: ovocné, bylinné a zelené čaje, rozpustný šumivý hořčík, voda - celkem cca 2,5 l

pohyb: 1 level Jillian Michaels 30 Day Shred


pátek 14.9.
7:30 snídaně: bílá Activia s ovesnými vločkami, nektarinka
10:45 svačina: jablečná müsli tyčinka, nektarinka
13:30 oběd: těstovinový salát se zeleninou
17:00 svačina: rajče, olivy, parmazán
20:00 večeře: grilované kuřecí maso, zelenina, celozrnný rohlík sypaný dýňovými semínky

tekutiny: ovocné, bylinné a zelené čaje, voda, 1 malá neslazená káva s trochou mléka - celkem cca 2 l

pohyb: 3,5 km chůze


sobota 15.9.
9:00 snídaně: bílá Activia se skořicovými obilnými polštářky, maliny

12:00 svačina: 2 ks Bebe sušenky, nektarinka
15:00 oběd:  zapékané rybí filé se sýrem, rajčetem a olivovým pestem, brambory, okurkový salát se zakysanou smetanou

18:00 svačina: velké rajče s olivami, olivovým pestem a balkánským sýrem

21:00 večeře: cottage sýr, cereální kaiserka, zelenina
Poznámka: Vařila a pekla jsem příteli a jídlo bylo podle jeho slov delikátní, takže jsem jím byla nucena ochutnat mnou udělanou gulášovou polévku a jablečný koláč. Polévky jsem ochutnala pár lžiček, koláče jen jedno sousto.

tekutiny: ovocné čaje, voda, 1 malá a 1 velká neslazená káva s trochou mléka - cca 2 l

pohyb: 3,5 km chůze, z toho 2 km intenzivní rychlé chůze


neděle 16.9.
7:30 snídaně: Activia aloe vera, müsli, maliny, med
10:30 svačina: 2 ks Bebe sušenky s jogurtovou náplní
13:30 oběd: hrách nahusto, vejce natvrdo, cereální kaiserka
17:00 svačina: vanilkový tvaroh, oříšková müsli tyčinka
20:30 večeře: cottage sýr, celozrnný rohlík, zelenina

tekutiny: ovocné čaje, voda, 2 malé neslazené kávy s trochou mléka, neperlivá Magnesia - cca 2,5 l

pohyb: 1 level Jillian Michaels 30 Day Shred


Nehodlám zde ukazovat fotky své postavy v plavkách a ani své původní míry, takže se musíte spokojit pouze s týdenními úbytky.
váha: - 1 kg
prsa: -2 cm
pas: - 4 cm
boky: 0 cm


Co vy a jídlo, pohyb? Držíte diety, snažíte se jíst zdravě a nebo můžete sníst vola a nepřiberete ani deko?
Ráda uvítám jakékoliv připomínky k mému jídelníčku anebo rady a tipy jak na zdravé hubnutí. Sice toho mám díky svým dosavadním výkyvům váhy pročteno mnoho, ale s praxí nemám téměř žádné zkušenosti, takže za jakékoliv poznatky Vám budu vděčná.

13 komentářů:

  1. Hezký článek! Držím palce, ať se povede. Já dietu nikdy nedržela ani neřešila. Hlavně to bylo i přístupem mámy, u nás se jídlo nikdy moc neřešilo, máma má filozofii, že bez jídla se dá vydržet a že není důležité, kolik člověk váží, ale jak vypadá... S čímž naprosto souhlasím. Já jsem si dlouhou dobu držela plus mínus stejnou váhu a byla jsem spokojená. Jenže třicítka se ať chci nebo ne na mám těle negativně projevuje a i když se do většiny věcí vejdu, nejsem se sebou spokojená. Tak jsem taky začala cvičit a víc se hýbat. S jídlem velký problém nemám, protože problémové potraviny jako mastné, smažené jídlo, bílé pečivo apd. prakticky nejím. Problém je jinde, protože miluju sladký, ne dorty, koláče, čokoládu, ale takové to na první pohled nenápadné - bubble tea, zmrzlinu, freshe... Každopádně bych se ráda vešla v zimě do plesových šatů, která jsem si nechávala šít někdy před třinácti lety. Jsem v nich teď jak špatně narvaný špekáček... Tak jsem zvědavá. Pořád jen remcám, ale nemám vůli něco se sebou pořádně dělat :-(.

    OdpovědětVymazat
  2. Já jsem začala před 10 dny - též měním jídelníček a cvičím s Jillian.

    Tak snad se nám to, holka, povede a vydržíme!!!

    Lil

    OdpovědětVymazat
  3. Nemáš nahodou něco na tloustnutí :D Tohle mě moc nebere :D

    OdpovědětVymazat
  4. Držím palce, ať se daří! :-) Tvé jídelníčky se mi líbí a dostala jsem chuť na maliny - díky fakt lákavé fotce :-)

    Já už hubnu cca dva měsíce a teď jsem si založila blog - http://andy-and-her-weight-loss-journey.blogspot.cz/ - můžeš nakouknot, když budeš mít čas a chuť :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky ať se Ti daří. Na Tvůj blog se určitě kouknu:)

      Vymazat
  5. Je moc fajn, že si se odhodlala a nečekala si na pondělí (taky to mám ve zvyku) :)
    Možná bych přidala do jídelníčku více masa a třeba oříšků.
    Začala jsem nedávno, ale jsem teď v jednom kole, takže pořádný nátlak na můj zdravý živ. styl přijde v říjnu.. a bez odkládání!!:)
    Tak ti přeju, ať ti to co nejdéle vydrží - nejlépe napořád :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Oříšky jsem už tento týden do jídelníčku zařadila, s tím masem to bude horší. Maso totiž skoro vůbec nejím, prostě mi nechutná, takže se k němu musím doslova nutit. Ale budu se ho snažit do jídelníčků zařazovat. Jinak díky za radu:)

      Vymazat
  6. Já chodila běhat. S během a jídlem to šlo nejrychleji dolů a dole to i zůstalo. Teď už nedělám nic a musím zaklepat, že si už váhu držím. Jinak jsem dala dolů 15kg. - když si to teď po sobě čtu, tak přemýšlím nad tím, že vlastně to "hubnutí" ani tak náročné nebylo a ani se mi nechce věřit, že to je 15 kg.

    Krom toho, že změna je opravdu viditelná, tak já sama se musím opravdu snažit a připustit si, že už nejsem ten balónek a to jde horko těžko... V zrcadle se pořád vidím, jako ta kulička, takže pro mě je to těžké zde... Připustit si to. Každopádně ať se Tobě daří :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Gratuluji k výsledku. Občas jsem chodila na tvůj hubnoucí blog, ale teď se mi nezobrazuje. Doufám, že jsi ho nezrušila, to by byla škoda.

      Vymazat
  7. Nevím proč, ale dietní články mě vždycky nutí dát si něco dobrého :-))
    Ale držím palce, ať to dotáhneš až do konce!

    WorldByBella

    OdpovědětVymazat
  8. Patřím do rodiny, kde se dcery postupně začínají podobat svým matkám. Pěkně kulatým. Pozoruji to u svých tet a sestřenek. Nejsem nijak "tlustá", spíš mě trápí široké boky a postupně se tvořící "pneumatika" na břiše. Bohužel také patřím mezi ty, co neodolají sladkému.
    Naštěstí pro mě v červnu přišla skvělá brigáda - poštovní doručovatelka. Ani jsem s tím nepočítala, ale během tří měsíců jsem zhubla o 4kg, o 10cm v pase a hlavně o dvě konfekční velikosti ! :-) (denně jsme svižným krokem nachodila kolem 15km)
    Ale... Už jsem skoro měsíc doma, a začíná se projevovat nedostatek pohybu a vysedávání u pc. Tak se zas musím hlídat a vše sladké musí z mého dosahu pryč :D.
    Ale Tobě moc držím palce a budu dál číst tvůj blog :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji Ti za milý komentář, doufám že se Ti zde bude i nadále líbit:)

      Vymazat