čtvrtek 6. září 2012

DIY neonové náramky a náhrdelníky

Zítra ráno odjíždím na pravidelnou popůlroční návštěvu Brna. Během prodlouženého víkendu mám v plánu oslavit své narozeniny, zajít posedět s přáteli, navštívit kamarádku a taky nějaké ty nákupy v rámci Dnů Marianne.

Abyste se tu po dobu mé nepřítomnosti nenudili (:-D), tak dnes mám pro Vás DIY návody na (nejen) neonové náramky a náhrdelníky. Kromě neonových nehtů mě čímdál více dostávají i neonové doplňky (hlavně náramky). Dá se říct, že ve volných chvilkách teď nedělám skoro nic jiného, než pletu náramky. V tramvaji cestou do práce, večer u televize, u odpolední kávy...Tak se přidejte ke mě!


Internetem už proletělo celé množství DIY návodů na tento typ náramků. I když se to na pohled může zdát těžké, tak vyrobit si takovýto náramek je velmi snadné. Chce to jen trochu trpělivosti, než si uvědomíte, který konec šňůrky kam provléct, ale po čase Vám to půjde i poslepu:) Perfektní videonávod na tento typ náramků připravila má oblíbená blogerka Simone, stačí se podívat na její DIY návod zde.

K vytvoření tohoto náramku potřebujete provázek a ozdobný kroužek. Kroužek tvoří střed celého náramku, proto jsem si na něj z každé strany připevnila šňůrku a kolem té jsem proplétala další špagátek ve stejném provedení a barvě. Před pletení je třeba si daný provázek přeložit na půl a přesně v té půli jej přiuzlíkovat ke šňůrce, která se bude oplétat. A pak už jen proplétáte jednotlivé konce šňůrky do vzniklých otvorů - viz. foto.


Čím užší provázek, tím budete muset udělat více uzlíků než vytvoříte náramek do požadované délky. Tento jsem vytvářela pomocí nylonové šňůrky. Je důležité si uvědomit, že provázku na oplétání potřebujete mnohonásobně více, než je obvod Vaší ruky! Takže na provázku raději nešetřete, já jsem provázku dala zhruba pětinásobek mého obvodu zápěstí.

Vím, že to nepopisuju zrovna moc jednoduše, ale myslím si, že podle Simčiných videí to pochopí každý. Pro jistotu přikládám fotku s návodem z jedné knížky (Nejkrásnější doplňky z provázků, nakl. Ikar), jak takový uzlík udělat.


Až budete mít upleteno do požadované délky, stačí přebytečné zbytky šňůrky ustříhnout a buď "napevno" uvázat náramek na ruku a nebo udělat takový ten posunovací uzel. 




Základem těchto pevných náramků jsou staré kovové/plastové náramky, které se provlékají na zápěstí. Ty jsem jen pomocí uzlíků jakoby "obháčkovala". Pokud nemáte takový "provlékací" náramek na ruku, šikulky si takový základ náramku mohou vyrobit pomocí drátu:) Pak už potřebujete jen šňůrku. Postup je dále stejný s předchozím typem náramku, akorát zde je jiné zakončení. Zbytky šňůrek ustřihneme, necháme tak 5 cm, které potom propleteme posledními "očky" a konce zatavíme sekundovým lepidlem.




První z náhrdelníků je velmi jednoduchý a přitom efektní. Základem náhrdelníku je kovový řetízek. Pak už jen stačí každým okem řetízku provléct neonový provázek a na každém konci připevnit k řetízku. Finálním krokem je pouze připevnit karabinku a zapínací kroužek. Jak jednoduché.




Druhý náhrdelník vypadá, že je složitý, ale taky tomu tak není. Je pouze z uzlíků. Děláte uzlíky jedním provázkem kolem druhého, očka se pěkně točí kolem obvodu. Pro lepší pochopení opět návod z knihy Nejkrásnějí doplňky z provázků.


Až máte upleteno do požadovaného obvodu, tak na oba konce přicvaknete koncovky, do kterých přiděláte zapínání.



Přeji příjemnou zábavu při tvoření!!!

8 komentářů:

  1. krásné, kreativní, kdysi jako malá jsem si ráda vyráběla takové náramky přátelství:)

    OdpovědětVymazat
  2. Připomíná mi to éru pletení barevných bužírek asi před 7 lety ;)

    Anna

    OdpovědětVymazat
  3. Já spíš nikdy nevím, kde sehnat ty provázky. Neonové doplňky totiž taky miluju, ale nevím, kde na ně sehnat materiál jinde než na ebay.

    OdpovědětVymazat
  4. Zkus se podívat na:
    www.move-material.cz
    Ve složce ŠŇŮRY A PROVÁZKY pod názvem atlasové šňůry.
    Šťastné hledání a bezstarostný nový rok! :D

    OdpovědětVymazat
  5. No ne, drhání je po 30 letech zase in :-)

    OdpovědětVymazat
  6. Ůžasné! :) Mohu si udělat barevné a krásné náramky, pro sebe a pro své kamáradky! :3

    OdpovědětVymazat
  7. prosím, mohla bych poprosit o informaci z jaké knížky jste čerpala? Kamarádka by jí chtěla pro dcerku, bohužel se mi to na internetu nedaří nalézt.
    Předem moc děkuji, Katka

    OdpovědětVymazat