čtvrtek 2. srpna 2012

Lindos

Ahoj, doufám, že se máte stejně skvěle jako já. Dnes jsem si udělala "den pro sebe". Ráno menší shopping, pak ke kosmetičce na čištění pleti a úpravu obočí a nakonec jsem tento den završila vynikajícím dortem a ledovou kávou s mými bezvadnými kamarádkami (tímto zdravím pravidelnou čtenářku a kamarádku Zuzku :-D). Tak a teď si dávám kafíčko, sleduju Fashion TV a u toho datluju do klávesnice a píšu pro Vás další cestovatelský článek :-)

Jedním z výletů, který jsme s přítelem v rámci naší dovolené na ostrově Rhodos uskutečnili, byla návštěva historického městečka Lindos. Vzhledem k tomu, že Lindos se nacházel necelých 10 km vzdušnou čárou od našeho hotelu, tak nám přišlo zbytečné platit si výlet přes cestovku a uskutečnili jsme ho na "vlasní pěst" pomocí místní hromadné dopravy. Pokud budete při cestování využívat místní dopravy, tak se smiřte s tím, že řecké autobusy nejezdí na čas, mnohdy Vám ani nezastaví, pokud na něj nemávnete a taky se může stát, že nepojede přesně po dané vytýčené trase, ale může odbočit z trasy, aby pan řidič při cestě nabral svou tetu, která bydlí opodál zastávky:-D A taky není nic zvláštního, že místní neplatí jízdné! Ale je to opravdu zážitek a lístek stojí jen pár eur.

Toto malebné městečko má kolem 800 stálých obyvatel, kteří bydlí v malých domcích ze žlutého pískovce natřených bílým vápnem. Lindos turisticky proslul hlavně díky středověké johanitské pevnosti a starověké akropoli s chrámem Athény Lindské, který se tyčí nad vesnicí.


Je zde jediná ulice, Odós Akropóleos, kterou se dostanete do městečka, a to z náměstí Svobody, Platía Eleftherías. Na toto náměstí mohou vjet pouze taxíky a linkové autobusy, ostatní auta musí parkovat mimo město. Za branou, v samotném městečku nejsou žádná auta, maximálně v úzkých uličkách potkáte trojkolky zavážející obchody zbožím a oslíky, kteří Vás vyvezou až nahoru na akropoli (cena za jednu jízdu 5 EUR).



Jejich stanoviště je hned na prvním rohu, takže opravdu nemusíte udělat ani krok a přesto se dostanete nahoru, odkud uvidíte celé okolí jako na dlani. My jsme se ovšem rozhodli oslíky ušetřit a šli po svých. Městečko je opravdu spletí uliček, ale pokud půjdete jakoukoliv směrem nahoru, tak vždy dojdete až na vrchol. Bělostné uličky jsou plné různých malebných obchůdků se suvenýry a rukodělnými výrobky, restauracemi.




Až projdete uličkami, dostanete se nad městečko, odtud už je překrásný výhled, ale ještě je část cesty před Vámi :-) Cesta je velmi kluzká, neboť je z vyskládaných černých a bílých malých kamínků, které jsou zde často komponovány i do určitých obrazců....nádhera. Taktéž to chce při výšlapu trochu odvahy a opatrnosti, protože cesta je nezpevněná a nemá zábradlí. Po pár set metrech se ocitnete před branou akropole. Zde se platí vstupné, dospělý za vstup zaplatí 6 EUR. Z akropole je opravdu neskutečný výhled na všechny světové strany, na město, na moře, na Pavlovu zátoku...







Kromě dechberoucího výhledu zde můžete obdivovat krásy akropole. Dominantou je sloupořadí dórských sloupů.







Toto místo zůstane navždy v mé paměti, s čistou duší můžu říct, že to bylo jedno z nejkrásnějších měst, které jsem doposud navštívila.

A co na to říkáte Vy? Chtěli by jste také navštívit Lindos? Nebo jste ho už navštívili? :-)

8 komentářů:

  1. nadherne fotky!!
    http://sienastyle.blogspot.it/

    OdpovědětVymazat
  2. Krása, musela ses mít úžasně :)

    OdpovědětVymazat
  3. Už som ho navštívila a bolo tam naozaj krásne :) Krásne fotky!

    OdpovědětVymazat
  4. Proste nadhera.
    A takove dny jen pro sebe taky miluju, jen se mi bohuzel nepostesti tak casto, jak bych si prala:)

    CHIC SICILY

    OdpovědětVymazat
  5. chcem, chcem, chcem!! <3 parádne fotky, verím, že si si to užila :)

    OdpovědětVymazat
  6. v Lindose som minulý rok pracovala :) je to naozaj krásne mesto, isto sa ti tam oplatilo ísť :)
    Ak sa niekedy budeš nudiť a budeš mať čas, príď ma podporiť a pozrieť na môj nový blog :)
    http://slyfestyle.blogspot.sk/

    OdpovědětVymazat