pátek 10. srpna 2012

Chalki

Ahoj, tak tady máte další cestovatelský článek!
Naším dalším celodenním výletem byla návštěva nedalekého ostrůvku Chalki (Halki), který je opravdu překrásný.


Na ostrov jsme pluli rychlolodí z přístavu Kamiros Scala, který se nachází na západním pobřeží Rhodosu. Plavba trvala zhruba hodinu. Během plavby jsem dokonce viděli i delfíny vyskakující nad hladinu, byl to neskutečný zážitek (škoda, že jsem to nestihla zachytit foťákem).





Chalki je jedním z nejmenších řeckých ostrovů, jeho rozloha je pouhý 28 km2 a žije zde pouze kolem 300 obyvatel. Ostrov je velmi klidným místem, je zde velmi málo turistů, je tu pouze jeden hotel a několik soukromých apartmánů. Ke klidu také přispívá to, že na ostrově nejsou téměř žádná auta. Panuje zde komorní, rodinná atmosféra, neboť všichni se zde znají. Opravdu, tohle místo je velmi uklidňující a přátelské, máte pocit, jako by jste byli na jiné planetě.....všichni jsou k sobě tak milí a přívětiví. Jediným městem na ostrově je přístav Nimporio. Městečko je velmi malebné, sestává z malých kamenných baráčků různorodých barev.





V přístavu kotví několik rybářských loděk a také tzv. water taxi, které přepravuje lidi na trase Chalki - Kamiros Scala.





V městečku je pouze jeden menší obchůdek s potravinami, jeden se suvenýry, spousta restaurací a kostel Svatého Nikolase (Agios Nicolaos) s překrásným interiérem.





Pokud se někdy na tomto ostrůvku ocitnete, tak určitě navštivte zdejší pekárnu rodiny Dimitri. Pečou zde jak sladké tak slané pečivo. Například jablečný koláč, vynikající chléb a nebo taštičku se sýrem a šunkou. Vše co jsem zkusili bylo naprosto výtečné. A ceny jsou více než příznivé. Pečivo je zde pečeno v průběhu celého dne, přímo v prodejně. Po většinu dne zde byla fronta, čemuž se ani nedivím. Ale pokud se nějaký druh pečiva vyprodá, než přijdete na řadu, tak Vám jej na počkání velmi rádi upečou.


Taktéž milovníci vody si zde přijdou na své. Na ostrůvku je několik přístupných pláží, většina z nich je oblázková, až na jedinou, která je písčitá, a tu jsme také s přítelem navštivili. Pláž Pontamos se nachází zhruba 10 minut chůze z přístavu. Jde o opravdu maličkou pláž, kde je i taverna a lehátka se slunečníky k pronajmutí. Ke koupání mohu jen doporučit!



Tak co říkáte na tento malebný ostrůvek? Chtěli by jste zde strávit dovolenou? Za sebe mohu říct, že se mi zde velmi líbilo a jednodenní pobyt na tomto ostrově mi zlepšil náladu ještě na mnoho dní dopředu:)

Přeji Vám pěkný víkend!

7 komentářů:

  1. Páni, to je nádhera! :) To ses musela mít neskutečně! :)

    OdpovědětVymazat
  2. Opět prima fotky, Katie. Jsem ráda, že mě letos dovča ještě čeká. Když vidím Tvé fotky, jsem ještě víc natěšená:-)

    OdpovědětVymazat
  3. Takto si predstavujem vlastny dochodok. Domcek na plazi, celodenny pristup k moru, klid, pokoj, mir a pohoda... :-)

    OdpovědětVymazat
  4. to je naprosto báječné místo, chtěla bych to všechno navštívit:)

    OdpovědětVymazat
  5. Jednim slovem nadhera!!!!
    Ty barevne domecky jsou dokonale,

    OdpovědětVymazat