pátek 24. května 2013

Máta v parfémech

Další díl seriálu článků věnovaných ingrediencím parfémů. Blíží se léto a tak jsem jako dnešního zástupce vonných složek zvolila mátu, neboť ta neodmyslitelně patří k horkým letním dnům. Není nad čistou vodu s kapkou citronu a lístky máty a nebo oblíbené mojito:-) Máta patří k mým nejoblíbenějším bylinkám, nesmí chybět v bylinkovém záhonku. Čerstvý mátový čaj je u nás doma na denním pořádku, ale abych se přiznala, tak žádný parfém s mátovou esencí momentálně nevlastním. A tak jsem pátrala a hledala vůně, ve kterých ucítíte osvěžující mátové tóny.


Elizabeth Arden Green Tea
Tuto vůni asi není třeba moc představovat, většina z Vás ji určitě zná. Tento levný parfém si Vás získá svou svěžestí, kterou zajišťuje nejen máta, ale také esence zeleného čaje a citrusové plody. Kdysi jsem jej hodně používala, také moje mamča si jej oblíbila. Už jsem si jej roky nekoupila, ale vždy, když kolem něj v parfumériích procházím, tak na něj vzpomínám s láskou. Parfém stojí pár stovek a také je k dostání spousta sad, které obsahují například sprchový gel či tělové mléko ve stejné parfemaci.
Hlava: bergamot, citrusy, rebarbora, kmín 
Srdce: karafiát, fenykl, jasmín, celer, máta 
Základ: pižmo, jantar, dub

Zdroj: www.parfums.cz


Armani Acqua di Gioia
Pánskou verzi tohoto parfému miluji a nesmírně mi voní, dámská verze je vhodná pro ženu sportovní, akční a dynamickou. Máta, limetka a vodní tóny zajišťují, že parfém voní po létě, vyvolá ve Vás vzpomínky na letní dovolenou strávenou na pláži, u moře. Vůně mi moc voní, ale bohužel s mojí kůži si zas tak nenotuje, škoda.
Hlava: limetka, máta 
Srdce: vodní tóny, jasmín 
Základ: labdanum, cedr

Zdroj: www.parfums.cz


Roger & Gallet Cédrat
Tato kosmetická značka mě doslova učarovala, momentálně od ní testuji suchý tělový olej a tělový krém. Moc se mi líbí celkový koncept značky, firma má navíc více než 200 letou tradici a patří mezi přední výrobce parfémů. Moc se mi líbí také jejich jednoduchý design flakonků a všech výrobků vůbec. Navíc každá vonná řada obsahuje ucelený sortiment obsahující tělové mléko, tuhé mýdlo, deodorant, sprchový gel a další. Citrusová vůně Cédrat je jako stvořená pro léto. Citron, grep, máta, meloun a vodní tóny zajišťují svěžest vůně, která je vystřídána dřevitými tóny cedru. Z řady Cédrat mám doma tuhé mýdlo a tělový krém, musím říct, že kompozice vůně je opravdu jedinečná. Nejdříve je vůně těžká, kořeněná a dokonale probudí, po chvilce se rozvine přjemná vůně citronu. 
Hlava: grep, máta, vodní meloun, citron 
Srdce: kardamom, mořské tóny, bazalka 
Základ: jantar, vetiver, pižmo, cedr

 
Zdroj: www.parfums.cz



Davidoff Cool Water Woman
Pánskou verzi Cool Water používá přítel a mě také moc voní. Cool Water se také prodává v dámské verzi, k dostání je i několik limitek. Vůně je lehká, svěží a nevtíravá, takže perfektní parťák do letních pařáků. Navíc v sobě kombinuje svěží citrusové tóny s těmi květinovými. Super je to, že vůně je k dostání v mnoha velikostech, od 5 ml balení až po velké 200 ml, takže vůní můžete mít v miniverzi stále u sebe v kabelce, na doma si koupit maxibalení :-)

Hlava: ananas, citrusy, lilie, rybíz, lotos, meloun, kdouloň obecná
Srdce: jasmín, konvalinka, růže
Základ: kosatec, broskev, vetiver, moruše, ambra

 
Zdroj: www.parfums.cz


Calvin Klein CK One Summer
Už jen to ostře zelené balení kombinované s oranžovou ve mě vzbuzuje pozitivní myšlenky a vyvolává letní náladu. CK One Summer je unisexová vůně a její složení se podobá míchanému koktejlu. Máta, limetka a bílý rum, to jsou jen některé z opojných složek CK One Summer.
Hlava: bergamot, okurka, máta, limetka
Srdce: jalovec, jablko, vodní tóny, lotos
Základ: santalové dřevo, mech, rum

 
Zdroj: www.parfums.cz


 Máte rádi osvěžující parfémy? Vlastníte některý z nich?

3 komentáře:

  1. ani mě nenapadlo, že se máta dává do parfémů :D

    OdpovědětVymazat
  2. Já mám moc ráda svěží mátu i Mojito :-D. Zrovna včera jsem pokukovala po E. Arden Green Tea, to by mohlo být pro mě a Davidoff zrovna používám jen fajně svěží na léto :-D. Moc pěkný přehled vůní!

    OdpovědětVymazat
  3. Já mám mátu ráda hrozně mám jeden takovej mátovej body splush)

    OdpovědětVymazat