středa 27. června 2012

Zeleninový salát s kuskusem a grilovaným lilkem

Nejsem žádná "kuchařinka" a vaření mě ani moc nebaví (teda prozatím:-D). Naštěstí můj přítel vaří rád a velmi dobře, takže hlady neumřu :-D Co mě ale baví, tak je vytváření různých salátových kombinací. Studená kuchyně, ta mě baví!

Miluju kuskus na všechny možné způsoby. Zeleninový salát s kuskusem patří mezi mé oblíbené. A je to tak jednoduché, že to zvládne každý!



Potřebujeme:
  • kuskus
  • olivový olej
  • máslo
  • zeleninu (červená cibule, cherry rajčata, salátová okurka, olivy, lilek)
  • dýňová a slunečnicová semínka
  • salátové koření 
  • sůl

Postup:
Nejprve si připravíme kuskus. Každý ho připravuje jinak. Někdo ho pouze zalévá horkou vodou a nechá nabobtnat. Já to dělám tak, že dám vařit mírně osolenou vodu se lžící olivového oleje, až začne voda vřít, nasypu do ní kuskus. Až se veškerá voda vsákne do kuskusu, vypnu sporák a nechám kuskus tak 5 minut odpočinout pod pokličkou. Poté ho dám znova na sporák, přimíchám do něj tak lžíci másla (kuskus je pak chutnější, má takovou máslovou chuť) a zaliju ho trochou vody z kyselých okurek, nebo nakládaných cibulek či vodou z oliv (není potom tak suchý a bez chuti). Opět sundám ze sporáku a nechám pod pokličkou.
 Tip: Pokud chcete mít kuskus krásně žlutý, tak do něj přimíchejte trochu kari koření.



Dále je potřeba nachystat si zeleninu. Já jsem použila červenou cibuli, salátovou okurku, cherry rajčata a zelené olivy. Zeleninu nakrájíme. Poté do zeleninové směsi přilijeme trochu olivového oleje, přisypeme dýňová a slunečnicová semínka. Celou směs dochutíme salátovým kořením.
Tip pro nemilovníky kuskusu: Stačí vynechat první krok a udělat si pouze tenhle zeleninový salát, který je vynikající i samotný :)



Když máme hotový kuskus a připravenou zeleninu, stačí obě tyto složky spolu promíchat a salát je hotový:)



Já jsem se ho rozhodla ještě doplnit mým oblíbeným grilovaným lilkem. Je to mňamka:) Lilek omyjeme a nakrájíme na hrubší kolečka. Před opékáním/grilováním je potřeba jej opravdu hodně nasolit, aby při grilování pustil co nejvíce vody. Pak jej stačí mírně pokapat olivovým olejem a dát na pánev. Je důležité mít kvalitní teflonovou pánev, aby se lilek nepřipaloval k povrchu. Lilek opekáme z obou stran zhruba tak 10 minut, prostě do té doby, než pustí ze sebe veškerou vodu a je měkký.





A máme hotovo. Salát můžete podávat ještě teplý a nebo studený.


Dobrou chuť :-)

12 komentářů:

  1. vypadá to skvěle, kuskus zbožňuju :))

    OdpovědětVymazat
  2. Kuskus je výbornej, můj drahý ho taky nacpe ke všemu:-D! Díky za recept, tohle zkusím. Se předvedu jako hospodyňka:-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak doufám, že budeš mít s receptem u přítele úspěch. A kdyby ne, tak to sveď na mě:-D

      Vymazat
  3. Děkuji za recept, docela mi se teď hodí, protože mám doma asi 2 kila kuskusu a vůbec nevím, jak na něj... takže recept určitě vyzkouším :)

    OdpovědětVymazat
  4. Také děkuji zaa recept, vypadá to skvěle! :)

    OdpovědětVymazat
  5. mnam zkusim!!
    http://sienastyle.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  6. Tak do toho jdu! Sešlo se tu všechno, co přímo miluju! Lilek, kuskus, semínka a zelenina! Noo, tak teď jsi mě vážně potěšila. Jdu si opisovat! M.)

    OdpovědětVymazat
  7. Děláš mi hrozné chutě! :-) :P
    Protože to vypadá opravdu skvěle... Ihned si dávám recept do záložek

    OdpovědětVymazat
  8. Vypadá to celkem chutně:)mohla bych to skusit:)

    OdpovědětVymazat