V poslední době je to tady na blogu skoro jen o kosmetice, takže dnes téma z jiného soudku. Dnes si dáme něco dobrého, a to konkrétně domácí medovou šunku.
Suroviny:
Postup:
Nejprve si musíme připravit maso, které důkladně omyjeme a nakrájíme na kousky. Maso opepříme a osolíme. Obecně by v šunce mělo být soli tolik, aby tvořila cca 2 % hmotnosti masa. Dále přidáme lžíci medu a masovou směs důkladně promícháme.
Aby byla šunka co nejlahodnější, je dobré ji tak dva dny nechat odležet v lednici a minimálně jednou ji promíchat.
Po odležení můžeme začít s plněním do šunkovaru, ve kterém budeme šunku vařit. My máme doma šunkovar ještě z dob komunismu, ale i dnes se dá koupit v kuchyňských potřebách. Formu šunkovaru vyložte potravinářskou fólií nebo mikrotenovým sáčkem a naplňte masovou směsí. Směs musí být do formy doslova napěchovaná na doraz, aby byla uvařená šunka vcelku a nerozpadala se.
Šunkovar vložíme do hrnce s vodou a vaříme zhruba jednu hodinu ve vodě o teplotě 80 °C.
Po uvaření šunkovar necháme vychladnout a poté z něj vytáhneme uvařenou šunku. Už stačí jen nakrájet na plátky a debužírovat:)
Nikdy bych nevěřila, že domácí šunka bude chutí na hony vzdálená té kupné. Je to opravdu jiná, mnohem lepší chuť. A ten med tomu dodává originální dochucení. Medová šunka je tak vynikající, že je až škoda ji dávat na chleba s máslem a tak ji klidně jíme i samotnou:)
Suroviny:
- 750 g masa (např. vepřové kýty)
- 20 g soli
- špetka pepře
- 100 ml vody
- 1 lžíce medu
Postup:
Nejprve si musíme připravit maso, které důkladně omyjeme a nakrájíme na kousky. Maso opepříme a osolíme. Obecně by v šunce mělo být soli tolik, aby tvořila cca 2 % hmotnosti masa. Dále přidáme lžíci medu a masovou směs důkladně promícháme.
Aby byla šunka co nejlahodnější, je dobré ji tak dva dny nechat odležet v lednici a minimálně jednou ji promíchat.
Po odležení můžeme začít s plněním do šunkovaru, ve kterém budeme šunku vařit. My máme doma šunkovar ještě z dob komunismu, ale i dnes se dá koupit v kuchyňských potřebách. Formu šunkovaru vyložte potravinářskou fólií nebo mikrotenovým sáčkem a naplňte masovou směsí. Směs musí být do formy doslova napěchovaná na doraz, aby byla uvařená šunka vcelku a nerozpadala se.
Šunkovar vložíme do hrnce s vodou a vaříme zhruba jednu hodinu ve vodě o teplotě 80 °C.
Po uvaření šunkovar necháme vychladnout a poté z něj vytáhneme uvařenou šunku. Už stačí jen nakrájet na plátky a debužírovat:)
Nikdy bych nevěřila, že domácí šunka bude chutí na hony vzdálená té kupné. Je to opravdu jiná, mnohem lepší chuť. A ten med tomu dodává originální dochucení. Medová šunka je tak vynikající, že je až škoda ji dávat na chleba s máslem a tak ji klidně jíme i samotnou:)
Ježiš, ty mi děláš chutě! Nikdy jsem domácí šunku neměla a musí to být lahoda! :)
OdpovědětVymazatzajímavé :)
OdpovědětVymazato to musíme doma zkúsiť! ;)
OdpovědětVymazatLepší než obyčejná sůl je praganda, šunka má hezkou bervu a nezešedne.
OdpovědětVymazatA tak šunka má logicky lepší chuť, protože tam dáváš jen maso, žejo. V obchodě ti nikde takovou neudělají, protože by byla nehorázně drahá...
OdpovědětVymazatVypadá to dobře. Jenom nemám šunkovar.
OdpovědětVymazatUž jsem jí jednou zkoušela, akorát bez medu a byla to opravdu lahoda, všem vřele doporučuju. Zase si jí brzo udělám a zkusím s tím medem ;-)
OdpovědětVymazat